Čokoládový chlebíček z Ottolenghiho kuchařky Jerusalem nám doma tak chutnal, že jsem ho udělala i ve verzi se skořicí, a tou rozhodně nekončím 🙂 Nejkřehčí a nejnadýchanější kynuté těsto, které znám rozhodně vyzkoušejte také.
Kynuté těsto
265 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
4 g instantního droždí
nastrouhaná kůra z jednoho malého citronu
2 menší vejce
60 ml vody
špetka soli
75 g másla
slunečnicový olej
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Máslo nakrájíme na dvoucentimetrové kostičky.
Postup pro zpracování těsta v robotu: Mouku nasypeme do hnětací mísy, přidáme cukr, droždí a citronovou kůru a hnětacím hákem při nejnižší rychlosti promícháváme 1 minutu. Přidáme vejce a vodu a při střední rychlosti mícháme asi 3 minuty, dokud se těsto dobře nepropojí. Přimícháme sůl. Následně do těsta při střední rychlosti zapracujeme máslo, přidáváme ho po kostičkách, vždy po zapracování té předchozí. Těsto hněteme asi 10 minut, dokud není dokonale hladké, lesklé a elastické.
Misku vymažeme slunečnicovým olejem, vložíme do ní bochánek těsta, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout na celou noc do ledničky.
Skořicová náplň
75 g másla
5 lžiček mleté skořice
80 g třtinového cukru
Formu na chlebíček o rozměrech 26 x 11 cm vymažeme slunečnicovým olejem a dno vyložíme pečicím papírem.
Máslo utřeme s cukrem a skořicí.
Těsto rozválíme na obdélník cca 28 x 38 cm. Potřeme jej skořicovou náplní tak, aby vznikly centimetrové okraje na všech stranách. Srolujeme po delší straně. Odkrojíme centimetr na každém konci a roládu podélně překrojíme na půl. Obě části několikrát spirálovitě ovineme kolem vlastní osy, oba konce dobře spojíme. Těsto vložíme do připravené formy, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout na 1 až 1½ hodiny (dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.
Během pečení si připravíme sirup na potření.
Cukrový sirup
30 g krupicového cukru
20 g vody
Cukr s vodou dáme do kastrolku a na mírném plameni bez míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme vařit, dokud se na hladině nezačnou tvořit bublinky.
Upečený chlebíček vytáhneme z trouby a ihned jeho povrch potřeme cukrovým sirupem. Necháme vychladnout na roštu.
Hezký den, Maryno, mám s vašimi recepty skvělou zkušenost a ráda bych upekla tento chlebíček. Mám však doma jen čerstvé droždí a do obchodu daleko. Myslíte, že bude recept fungovat stejně dobře i s tím čerstvým? Moc děkuji za radu a přeju krásné jaro plné inspirace. Ali
Dobrý den, moc se omlouvám, narazila jsem na Váš komentář až dnes, mám poslední měsíce obrovský problém se spamem. Určitě můžete příště použít čerstvé droždí.
Dobrý den paní Maryno ráda bych se zeptala zda můžu nechat kynout obyčejně? Nebo musí z nějakého důvodu kynout v lednici? Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký večer Iveta
Dobrý den, můžete nechat kynout i v teple kratší dobu.
Dobrý den, myslíte že by šel udělat i v makovo-povidlové variantě? Tuto kombinaci mame doma rádi, tak jestli s tim nemate zkušenost, nebo se nechystáte jej udělat i v makove verzi například, díky za odpověď
Určitě, ale ještě jsem ho nezkoušela, také se na tuto variantu chystám, jen nevím kdy 🙂
Sklidila jsem s ním veliký úspěch, ještě vyzkoušíme ten čokoládový, děkuju:-)
Včera jsem jej upekla a dnes už není 🙂 Je výborný! Jen nevlastním robot, takže ruční hnětení těsta byla pěkná rozcvička 😀
O to víc je potom zasloužený 🙂
Dělala jsem ten čokoládový a už se nemůžu dočkat, až si upeču další. Skořicová varianta zní stejně lákavě!
To vypadá peckově! Co nejdříve vyzkouším, děkuju za tip 🙂
Vypadá to lahodně! Recept ukládám! 🙂