Nechápu, proč jsem se mu tak dlouho vyhýbala! Je totiž skvělý! Šťavnaté vláčné těsto vonící kořením proložené krémem z termizovaného smetanového sýra a másla. Vsadím boty, že ani odpůrci mrkve nepoznají, z čeho že tento dortík je 🙂 a její milovníci už na něj nemusí do Starbucks.
Těsto
165 g hladké mouky
115 g krupicového cukru
1 vrchovatá lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
8 ks hřebíčků
4 kuličky nového koření
½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
¼ lžičky soli
3 vejce
120 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
200 g mrkve
60 g vlašských ořechů
150 g ananasu (může být i konzervovaný)
Mrkev očistíme a nastrouháme na jemno. Ananas nasekáme na malé kousky a vymačkáme z něj přebytečnou šťávu. Hřebíček spolu s novým kořením rozemeleme nebo roztlučeme v hmoždíři. Ořechy nasekáme na jemno. Můžete si taky práci trochu ulehčit, jako já, a ananas nechat okapat a vhodit jej spolu s mrkví nakrájenou na kolečka a ořechy do food processoru a vše rozsekat.
Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Mouku prosejeme spolu se sodou a práškem do pečiva, přimícháme k ní cukr a všechno koření (včetně soli). V druhé míse rozmícháme metličkou vejce, postupně do nich přiléváme za stálého šlehání olej, musí se dobře spojit (jako kdyby se lehce začala tvořit majonéza). Přimícháme suché suroviny, mrkev, ananas a ořechy.
Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Zda je těsto upečené zjistíme špejlí. Korpus necháme vychladnout na roštu, po vychladnutí jej podélně prořízneme na poloviny.
Krém
500 g smetanového termizovaného sýra (Philadelphia, Fénix…)
160 g másla
130 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
Máslo s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny (třeme asi 10 minut), přidáme sýr a třeme dalších 5 minut. Krém dáme na 30 minut vychladit do ledničky.
Kandovaná mrkev
1 větší mrkev
100 g krupicového cukru
50 g vody
Mrkev očistíme kartáčkem a nakrájíme na kolečka či plátky silné 3 až 4 mm, můžeme ji také nastrouhat. Vodu svaříme spolu s cukrem, vhodíme do ní mrkev a vaříme ji 5 minut. Mrkev vytáhneme a necháme ji okapat na roštu nebo pečicím papíru.
Skládání dortu
Na podnos položíme jeden korpus, rozetřeme na něj polovinu krému a přikryjeme jej druhým korpusem. Boky a vršek dortu potřeme zbývajícím krémem. Na závěr dort ozdobíme kandovanou mrkví. Necháme odležet minimálně dvě hodiny v ledničce.
Ano, určitě se dá i z mražené mrkve. Maryna
Dobrý den,
prosím můžu se zeptat, zkoušel někdo tento dort z mražené mrkve? Mám na mražáku loňskou úrodu mrkve nastrouhanou. Šlo by to použít? Předem děkuju za radu
Zdravím,
komentáře jsem nikdy nepsala, ale tady už opravdu musím. Vzhledem k tomu, že cokoliv podle Vás upeču, je to prostě žůžo. A to hned na poprvé. V podstatě každá z dcer má svůj – váš – oblíbený dort (jedna rafaelo, druhá dortík s oreo sušenkama a třetí čoko korpus s tvarohovým krémem a hoooodně lesního ovoce v hooodně želé :). Mrkváč jsem pekla také poprvé a také na kindr oslavu. Opět lahoda. Děti snědly všechny, některé si přidaly, ale hlavně od rodičů bylo chvály :). A z čeho je ten krém? se pořád někdo ptal :)))
Díky moc za recepty a skvělé kombinace. Teď o víkendu se chystám na dýňový…
PS: kdyby jste brala do učení, hlásím se 🙂
Dobry den, tento dort pecu kazdy rok ke svym narozeninám a je za pul hodiny snedeny. A to od Vaseho zverejneni tady. Dekuji
Chci zkusit upéct pro syna ke 2. narozeninám. Zkoušela jste i jiný krém, z mascarpone nebo tvarohu?
Na blogu jsou třeba i mrkvové cupcakes s tvarohovým krémem.
Dort byl božský.S korpusem se skvěle pracovalo. Udělala sem dvojtou dávku do obdélníkové formy,do středu dala na krém ještě banán na kolečka a jahody,nahoru pak jahody a čerstvé borůvky. Do krému javorový sirup místo cukru. Byl svěží a jen se po něm zaprášilo,díky za recept 😉
Dort jsem upekla a je VÝBORNÝ! Celé rodině chutnal 🙂
Jen nevím kde jsem udělala chybu, ale těsto se mi trochu "zduclo". Není tak nadýchaný jako ten Váš. Udělala jsem nějakou chybu při pečení?
Kristýna
To nemohu vědět, jestli jste udělala někde chybu při pečení.
Milá Maryno, chodím se vaším blogem kochat už pár let, občas podle vašich receptů i něco upeču, ale nikdy jsem nebyla schopná napsat komentář. Před pár dny jsem ale na oslavu kamarádových narozenin upekla váš carrot cake a reakce byla tak obrovská a pozitivní, že se o ni musím podělit – úžasnej dort; super krém; ta vůně a koření; best carrot cake ever; ale především „to musíš upéct znovu!“ 🙂 Děkuju za výborné recepty a nádherné fotky, krásný den a ať se vám daří! Hana
Tak to je to nejlepší ocenění 🙂 Nebojte se komentovat, zpětná vazba je velmi důležitá. Děkuji
Dobry den, mam dotaz ohledne barvy mrkvoveho dortu. Jiz jsem jich upekla nekolik (dle ruznych receptu), ale nikdy jsem nedosahla tak krasnou tmavou barvu, jak mate na fotografii. Muzete mi prosim rict, cim to je ? Budu vdecna za odpoved. Dekuji P.S. A jinak skvely blog! Jen tak dale…
Řekla bych, že je to způsobeno ořechy a kořením.
Upečeno a bylo to tak dobré, že se mi o něm v noci zdá. Měla jsem větší formu takže byl trošku nižší, ale byl krásný, což se mi většinou nedaří. Péct umím, ale se zdobením to je horší, tohle bylo jednoduché a efektní. Mám Váš blog ráda, jsem šťastná, že jsem na něj před lety náhodou narazila při hledání receptu na Plesniak, který mi zachutnal v Polsku. S Vámi jsem ještě nešlápla vedle a jsem hvězdná hostitelka 🙂 Moc Vám děkuji za neustálou inspiraci. Barbora L.
Také moc děkuji za milou reakci.
Včera jsem toho krasavce upekla, byl výborný. Děkuji za recept, jste úžasná.
Taky díky
Ufff, tak musím říct, že je to druhý recept z těchto stránek a naprosto bezkonkurenční. Mrkvový dort mě nikdy zvlášť nelákal, až jsem jej ochutnala v jedné kavárně a naprosto mě nadchnul. Dělám obdobný řez s ananasem, ovšem bez mrkve a tak jsem si řekla, že zkusím i ten Váš. Povedl se na jedničku, jen, Philadelphia vyjde v množství 500 g dost draze a není vždy snadno k sehnání. Já jsem ji nahradila pomazánkovým máslem a dort je vážně úžasný. Jen, je trochu pracnější, ale za tu chuť to stojí. Trochu mě zarazilo i to nové koření, ale použila jsem i to a buchta je super. A woalááá, poprvé jsem taky použila muškátový oříšek – moje premiéra. Eliška
Děkuji za pochvalu, mrkvový je také můj nejoblíbenější a dělám ho hodně často.
Mila Marynko, pecu " s Vami "pravidelne a tento je jednim z mych nejoblibenejsich.
.. akorat je v troube. Preji krasnou nedeli a dekuji za vyborne recepty 🙂 Andy
Můj taky 🙂 Díky
Milá Maryno,
už nějakou chvíli peču podle Vašich receptů (začalo to vyhledáváním vánočního cukroví, které, ozvláštněno levandulovými sušenkami s pomerančovou kůrou a makovými hvězdičkami, bylo prostě skvělé), a tak mi vlastně chyběl jen poslední "zářez na pažbě" – dostat se taky k nějakému Vašemu výrobku live. Inu, mrkvový dort, který jsem v sobotu ochutnala V Melounovém cukru, byl skvostný. Ach, těším se, až na něco zase narazím. Díky, díky – i za ochotu nechat nahlédnout do vlastního pekařského umění. Inspiruje mě to.
To jsem ráda, že Vám mrkvový dortík chutnal a díky za pochvalu.
Muzu se zeptat jesli musi byt ananas kdyz zrovna neni po ruce ? DIKY ZAJDA30
Bez ananasu jsem ho nezkoušela, tak netuším, dodává tam spolu s mrkví vlhost. Klidně zkuste i bez něj, ale přidala bych asi trochu mrkve.
Diky moc, u nas ananas vubec nejde:-) a kdyby videli, ze ho tam davam nikdo by ho nejedl. Pridam mrkev a pisnu, jak to dopadlo. Dobrou zajda
Dobry vecer Maryno, dort se povedl byl vynikajici. Vytkla bych, za krem byl moc sladky, ale to si priste upravim. Dort se povedl i bez ananasu. Priste zkusim s nim (na tajnacku) :-)))) dcera po me chce dort znova. Jeste jednou dekuji. Chci zkusit misu a nebo cely cokoladovy i…. nepamatuji se nazev ten od babicky. Jsem zacatecnik tak se bojim. Dobrou zajda
A to já jsem v tom krému snížila poměr cukru asi na polovinu 🙂 Tak hodně štěstí s dalšími pokusy!
Ne že vypadá,ale on je úžasnej.Něco tak lehoučkýho na jedení a jednoduchýho na udělání jsem už dlouho nejedla.zubajda01
🙂
carrot cake je můj nejoblíbenější, často ho doma peču – i když zdaleka nevypadá tak dobře jako tento 🙂
a to zdobení s mrkví je perfektní nápad 🙂
Díky, myslím, že u mě se už taky definitivně zařadil do mých Top 10 🙂
Vypadá báječně! A ta kandovaná mrkev mě též láká!
Jee to vypadá tak roztomile:)))
ňami!
Máš originální super design 😀 Já už ho v poslední době dělala několikrát, ale pořád nemůžu přijít na "tajnou" surovinu z Food Parade, kde ho měli úplně božský. Že by ten muškátový oříšek…?
Díky. Ten z Food Parade jsem neměla, tak nevím 🙂
Páni, kandovaná mrkev? Tu bych chtěla ochutnat, zní to zvláštně, ale lákavě 🙂
Uáá, to vypadá naprosto úžasně! 😀 Určitě ho vyzkouším :3