Víkendový výlet zasněženým údolím Chlébského a lyžování v Dalečíně, to chtělo jednoduchý a rychlý oběd. Domácí čerstvé těstoviny jsme si přivezli z domu, takže to potom nebyl vůbec problém 🙂
Těstoviny cca pro 4 osoby
250 g mouky z tvrdé pšenice (Semoliny)
150 ml žloutků (nejlépe využít pasterovaných žloutků prodávaných v krabici)
Suroviny zpracujeme na hladké, lesklé, ale pevné těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet 2 hodiny v ledničce.
Těsto rozválíme na velmi tenký plát a nakrájíme z něj příslušné tvary, já zvolila dlouhé nudle – tagliatelle – a na rozvalování i krájení používám strojek. Těstoviny vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme 4 až 5 minut, aby byly na skus. Uchovat je můžeme pár dnů v uzavřené krabičce v ledničce.
Suroviny
300 g krůtího masa (prsa, stehno)
350 g mraženého listového špenátu nebo 2 velké svazky čerstvého špenátu
150 g ricotty
2 stroužky česneku
trochu smetany ke šlehání
olivový olej
1 lžička sušeného tymiánu
muškátový oříšek
sůl
pepř
Krůtí maso nakrájíme na malé kousky a promícháme ho s tymiánem, čerstvě mletým pepřem a olivovým olejem, necháme 30 minut marinovat.
V pánvičce rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a orestujeme na něm krůtí maso, které těsně před přípravou ještě posolíme. Hotové maso sundáme z pánve, přidáme na ni ještě trochu olivového oleje a krátce na něm orestujeme rozdrcený česnek. Vhodíme na ni zmražený špenát a necháme jej povolit, hotový špenát dochutíme muškátovým oříškem, solí, pepřem a smetanou. Na závěr k němu přidáme připravené krůtí maso.
Čerstvý špenát musíme zbavit tvrdých řapíků a před přípravou dobře proprat ve studené vodě. Aby si zachoval krásnou zelenou barvu, tak jej musíme krátce spařit ve vařící vodě a následně jej ihned ochladit v ledové vodě. Takto připravený špenát nasekáme na menší kusy a orestujeme jej na česnekovém oleji.
Uvařené těstoviny promícháme se špenátovo-masovou směsí a na talíři na ně nastrouháme ricottu.
Dobrý večer, potřebovala bych poradit.Dělali jsme těstoviny, vše bylo OK,jen byvh potřeboval až poradit,jakým způsobem mám tagliatelle sušit, protože když z jsem udělala hnizdecka,tak se poslepovaly a ve vodě mi klesly na dno a na talíři nesly od sebe.Kde je prosím chyba? Dekujiz
Hnízda se musí ihned po vhození do vody rozmíchat, aby se tagliatelle oddělily od sebe a před rozřezáváním musí být pláty těsta lehce pomoučené. Sušila jsem jen jednou a neměla jsem s tím problém, jen to u hnízd trvalo docela dlouho. Jinak se snažím dělat čerstvé těstoviny jen v množství, které ihned spotřebujeme.