K fašanku či masopustu, tedy konci období hojnosti před Velikonočním půstem, neodmyslitelně patří obřadní smažené pečivo – boží milosti a koblihy. Obé se v hojné míře objevuje i v celé Evropě v nezpočetných variacích. Mám slabost pro boží milosti, na něž doma hromadím recepty. Už tu byla jejich polská obdoba faworki, bavorské Hasenöhrl a dnes provensálské Oreillettes, čili ouška, které se názvem podobají těm bavorským. Hledala jsem dlouho tradiční tvary této francouzské varianty, nejrozšířenější je asi velký obdélník nebo trojúhelník, případně trojúhelník, který se uprostřed nařízne, průřezem se protáhne jeden jeho vrchol a tím se vytvoří ouško. Tak jako všude jinde, musí mít správně usmažené Oreillettes na sobě charakteristické puchýřky. Tyto boží milosti nádherné voní pomerančovou kůrou a jsou velmi křehké. Prostě mňam!
Suroviny
250 g hladké mouky
½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
¼ lžičky soli
35 g moučkového cukru
50 g másla
2 žloutky
1 citron
1 pomeranč
1 lžíce bílého vína nebo pomerančového likéru
1 lžíce smetany ke šlehání
olej a sádlo na smažení
moučkový cukr na posypání
Máslo roztopíme a necháme chladnout.
Citron a pomeranč propaříme: Omyjeme je, odrhneme kartáčkem a 3x je přelijeme vařící vodou, aby se zbavily voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z nich na jemném struhadle žlutou a oranžovou vrstvu kůry a z pomeranče vymačkáme šťávu.
Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva, solí a cukrem a zamícháme do ní kůru citrusů. Vytvoříme v ní důlek, do kterého nalijeme roztopené prochladlé máslo, přidáme žloutky, pomerančovou šťávu, víno a smetanu. Vypracujeme hladké a elastické těsto. To se musí do této konzistence hníst celkem dlouho – minimálně 10 minut. Z hotového těsta vytvoříme kouli, tu zabalíme do potravinářské fólie, aby nevysychalo, a dáme jej odležet na celou noc, ale klidně i na 24 hodin, do ledničky.
Odležené těsto rozválíme na co nejtenčí plát, moukou podsypáváme jen minimálně, můžete k tomu využít i strojek na těstoviny. Plát rozřežeme rádýlkem třeba na větší obdélníky (8 x 5 cm), které smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě oleje smíchaného se sádlem a rozehřátého na 175°C. Boží milosti se hodně nafouknou, proto potřebují během smažení hodně prostoru, aby mohly volně plavat. Každý kousek obrátíme ihned, jak vyplave na hladinu, aby se nafoukl z obou stran. Boží milosti několikrát obrátíme i během smažení, aby měly rovnoměrnou zlatavou barvu. Necháme okapat na papírovém ručníku a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Podáváme ihned, nejlepší jsou ještě teplé.
Sme doma skoro vsetci chori. Tak som ich spravila….to je strasne…pol hodinka- a takmer zmizli! Par som ich ukoristila pre syna, ktory pride zo skoly, nech aspon ochutna.
Naaadherne vonaju a chutia super!
Ta rychlost mizení mi něco připomíná 🙂
Jsou vynikající a na Vysočině měli úspěch.Doufám ,že Vaše sbírka receptů na boží milosti má pokračování.Díky
Trošku se letos opět rozrostla 🙂