Přepadla mě nějaká předčasná podzimní letargie a tak se flákám, což je poznat i na periodicitě příspěvků na blogu v poslední době. Z mých pochmurných myšlenek mě alespoň na chvilku vytáhlo nové číslo časopisu Sweet Dreams, které ke mně doputovalo z Vídně. Najdete v něm záplavu nádherných fotek a receptů ze švestek, hroznů, jablek a máku. Mezi nimi byl jeden i na tento koláč, já jsem si v něm jen nahradila celozrnnou mouku v těstě za hladkou a tvaroh za ricottu. S ricottou byl delikátní, ale s tvarohem bude určitě také skvělý. Každopádně výborně zahání podzimní chmury 🙂
Skořicové těsto
100 g vychlazeného másla
200 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
1 žloutek
2 lžíce sladké smetany
1 lžička mleté skořice
špetka soli
Mouku promícháme s cukrem, skořicí a solí, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, žloutek, smetanu a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm nebo obdélníkové o stranách 28 x 19 cm tak, aby pokrývalo i boky formy. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Nejlepší je takto připravené těsto i s formu vložit před pečením ještě na 30 minut do mrazničky. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem.
Švestkovo-ricottová náplň
700 g švestek
250 g ricotty/tvarohu
2 vejce
50 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
80 g sladké smetany
2 lžíce kukuřičného škrobu
Švestky omyjeme, rozkrájíme na poloviny a zbavíme stopek a pecek. Ricottu rozmícháme se smetanou, cukry, vejci a škrobem.
Z předpečeného korpusu odstraníme papír se zátěží a nalijeme na něj ricottovou náplň, na ni položíme švestky řezem nahoru.
Skořicová celozrnná drobenka
80 g pšeničné celozrnné mouky
80 g moučkového cukru
80 g másla
2 lžičky mleté skořice
Máslo necháme roztopit. Mouku s cukrem a skořicí promícháme v míse a přilijeme k nim máslo, prohněteme tak, aby vznikla drobenka, kterou posypeme švestky. Koláč pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.
Po upečení necháme úplně vychladnout ve formě. Před podáváním můžeme ještě lehce poprášit moučkovým cukrem.
Moc výborný koláč 🙂
Koláč je vynikající!! Postupovala jsem přesně podle receptu, jen jsem vyměnila moučkový cukr v drobence za třtinový a dala jsem jí asi o 1/4 méně.
Díky za fajn recept, zase něco jiného, už šířím dál světu 😉 Zuzka http://piettet.blog.cz/1310/svestky-a-mak-v-hlavni-roli
Zuzko, díky a mám radost, že se osvědčil.
Tento koláč jsem dostala od své skvělé kolegyně Zdenky v práci, která peče naprosto famózně a musím uznat, že je to teda bomba 🙂 Jeden kousek mi rozhodně nestačil:-)
Mě taky jeden kousek nestačil :-), ale asi je to tím, že jsem strašně mlsná!
Marynko, koláč vypadá fantasticky …. švestkový s tvarohem nám moc chutná, s ricottou jsem ho ještě nepekla, děkuju za inspiraci …pa, pa Marki
Koukám, že obě teď jedem v ricottě, já slaně, ty sladce, mňam!
Jo, ricotta je mňam! Nějak jsem si ji teď oblíbila víc než tvaroh 🙂
Včera jsem pekla švestkový koláč s mákem a tvarohem, řečený klobáskový 🙂 No, ještěže jedu na víkend pryč, protože švestky v mrazáku a tenhle recept by jednoznačně znamenal, že budu nutit rodinu konzumovat švestky třetí den po sobě. Později určitě vyzkouším.
Švestky, mák, tvaroh a kynuté těsto je ta NEJ kombinace. Dej vědět, jestli Vám bude chutnat i tento, pokud ho budeš dělat.
jojo, takhle se zahání jakékoli chmury krásně. Já se jdu dnes vrhnout do ořechového dortíku se švestkami a čokoládovým krémem (bezlepkovým), aby bylo zítra co k snídani…
Vy si tedy snídáte, dortík s krémem 🙂