Věčný souboj Cupcake vs. Muffin, aneb kdo je kdo, nemíním rozplétat. Těsto asi spíše muffinové, při pečení hodně naroste a na povrchu popraská, ale protože nemám ráda „suché“ buchty, dozdobila jsem je krémem vyšlehaným z Lučiny a smetany, tak ať to jsou třeba cupcakes :-). Těsto je díky červené řepě velmi šťavnaté, měkké a vláčné, ale neznalí asi neodhalí, že tam vůbec tato surovina je. A krém z Lučiny je báječný!
Suroviny na 8 velkých cupcakes
1 větší řepa
3 vejce
200 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
200 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
150 g třtinového cukru
30 g kakaa
špetka soli
100 g hořké čokolády
8 papírových košíčků ∅ 7 cm
Červenou řepu dobře omytou a zabalenou v alobalu upečeme do měkka – cca 1 hodina při 180°C. Vychladlou řepu oloupeme a 200 g z ní rozmixujeme na pyré.
Mouku prosejeme s kakaem a kypřícím práškem a promícháme ji se solí a cukrem. Čokoládu nasekáme na menší kousky a přidáme ji k mouce.
Celá vejce šleháme metličkou nebo v robotu, tenkým pramínkem k nim přiléváme olej, vznikne hustý světlý krém. Do něj zamícháme nejprve řepné pyré a následně suché suroviny.
Do každého košíčku dáme asi 2½ lžíce těsta a uhladíme ho na povrchu. Pečeme 50 až 60 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem. Zda jsou již upečené, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane čistá, můžeme je vytáhnout z trouby.
Krém z Lučiny
300 g Lučiny
200 g smetany ke šlehání
10 g vanilkového cukru
60 g moučkového cukru
kakao na posypání
Lučinu spolu s oběma cukry krátce vyšleháme, přilijeme k ní smetanu a šleháme, až vznikne pevný krém. Cukrářský sáček se zdobicí špičkou naplníme krémem a nazdobíme muffiny. Lehce je poprášíme kakaem.
I mne se moc povedly, delala jsem take mini verzi (24 ks) a k upeceni stacilo 30 minut.
Bohuzel jsem nemela Lucinu, tak jsem vyslehala 200g crème fraiche s 300 g plnotucneho tvarohu s vanilkovym cukrem. Krem vysel akorat a pekne drzel.
Moc dekuji za skvely recept! Mimochodem, moc si Vas blog uzivam a kazdy den kotroluji, jestli najdu novy skvely recept. 😀
Svetlana
Skvělý recept, hned jsem ho musela vyzkoušet. Tady je má verze http://www.pochoutka.com/2015/02/repne-cupcakes-s-mascarpone.html moc děkuji za inspiraci 😉
Super 🙂
No to je nádhera 🙂 A moc krásné fotky k tomu. Také se už delší dobu chystám na cupcakes
Taky jsem je dělala a moc se povedly! Dělala jsem teda miniverzi, takže při 180°C horkovzduchu jsem pekla asi 25 minut, dalo mi to na 24 kusů. S krémem jsem taky měla zpočátku problém, první jsem vzdala, že se to nevyšlehalo, druhý šlehal muž a chce to vydržet, trvá to delší dobu, ale opravdu se krásně vyšlehá 😉 Jediné snad co, tak mi krém zbyl, příště mi bude stačit poloviční množství na ty mini. Jinak chuťově jsou vynikající a já za recept moc děkuju! 😉 Vendy
Dnes jsem také vyzkoušela, krém ztuhl ,ale muffiny se při délce pečení 50 minut při 180 stupních spálily.Nevím kde se stala chyba.Když jsem si přečetla jiné recepty na muffiny, byla doba pečení při stejné teplotě maximálně 25 minut.
Po 30 minutách byly tyhle muffiny uvnitř ještě syrové. Pekla jsem je dokonce celou hodinu.
Dnes jsem recept vyzkoušela a vše se povedlo…tedy až na krém. 🙁 Rozhodla jsem se krém ušlehat podle Vašeho receptu a bohužel nezhoustl. Inu taky zkušenost. Příště lučinu i šlehačku ušlehám každé zvlášť a spojím až nakonec. Každopádně díky za recept, určitě jsem nedělala naposledy.
Nešlehala jste ten krém moc krátce?
Já mám tedy stejný problém :/ Krém jsem šlehala skoro10 minut na plný výkon… Co teď? Je mi líto to vyhodit. Zezačátku vypadal, že houstne, ale pak zase "ztekutěl".. a smetana byla 31%. Prosím o radu – pomohlo by třeba přidat pudink/želatinu, nebo prostě něco? 🙂
Asi jste krém přešlehala, rozhodně do něj nedávejte želatinu nebo puding.