Včera slavila první narozeniny jedna malá princezna, s naplánovaným piknikem na Stránské skále to nejdřív vypadalo dost nahnutě, ale počasí se umoudřilo, a tak si užila pěknou oslavu. Dostala rovnou tři dorty, ale vypadalo to, že hlína a kamínky jsou pořád lepší :-). Tenhle můj, ten výlet na Stránskou skálu v obrovském dusnu moc nepřežil, tak jsem jej rozhodně nepředávala v tom stavu jako na fotografii, ale snědl se i tak.
Piškot
5 vajíček
125 g krupicového cukru
140 g hladké mouky
Z bílků a cukru vyšleháme ne úplně tvrdý sníh, velmi krátce do něj zašleháme žloutky jeden po druhém a opatrně zamícháme prosátou mouku.
Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto opatrně rozetřeme rovnoměrně po formě, uhladíme na povrchu a pečeme cca 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 200°C.
Upečený piškot necháme vychladnout a prokrojíme jej vodorovně na poloviny.
Tvarohový krém
16 g plátkové želatiny
500 g tvarohu
150 g mascarpone
400 g smetany ke šlehání
100 g moučkového cukru
100 g malin
Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat (připomíná pomačkaný igelitový pytlík).
Tvaroh dáme spolu s mascarpone, vychlazenou smetanou (dvě lžíce si necháme ještě stranou), a cukrem do mísy a vyšleháme jej na pevný krém. V hrnci rozpustíme ve dvou lžících smetany nabobtnalou želatinu (předem z ní vymačkáme přebytečnou vodu), ale pozor, nesmí projít varem. Abychom ji trochu zchladili, přimícháme do ní dvě až tři lžíce vyšlehaného tvarohového krému. Takto připravenou želatinu rychle zamícháme do zbývajícího tvarohového krému.
První plát piškotu uzavřeme do dortové obruče tak, aby těsně přiléhala ke korpusu. Na něj rozetřeme polovinu krému, přikryjeme jej druhým korpusem a na něj rozetřeme zbývající krém, na povrchu jej uhladíme. Dort dáme chladit do ledničky. Po půl hodině chlazení na povrch dortu umístíme do jeho středu maliny. Dáme opět chladit minimálně na dvě hodiny do ledničky.
Dobrý den,muzu se zeptat jaký tvaroh jste použila,zda ve vanicce nebo v alobalu? Děkuji
V alobalu, ale u tohoto dortu se dá použít i ten ve vaničce.
Pekla jsem ho v tripatrove miniverzi pro sveho rocniho syna k narozeninam. Povedl se vyborne. Diky za inspiraci
Petra S.
🙂 Tak ať Vám pěkně roste a snad mu chutnal.
Milá Maryno, tak mě napadá, neuvažujete o tom, se pustit do "nahého dortu"? Jsou teď moderní na svatbách, a přiznám se, že mám na něj taky zálusk. Jen si nevím rady s tím krémem. Šlehačka to asi neudrží, a tento krém, který uvádíte zde, je zase "moc želatinový". Nebo se pletu, co Vy na to?
Samotná šlehačka by jej neudržela určitě, obávám se, že ani krém z mascarpone a šlehačky by nebyl úplně nejlepší. Doporučuji swiss meringue buttercream nebo právě nějaký s želatinou.
Kouzelný♥
wow, takhle krásný dort bych taky chtěla dostat:) moc se ti povedl