Chystáte se na zítřejší konec masopustu smažit koblihy? Pokud smažené pečivo nepreferujete, můžete vyzkoušet pečené. Jsou to vlastně kynuté kulaté buchtičky plněné povidly, potřené pomerančovou polevou a ozdobené kandovanou pomerančovou kůrou. Těsto je měkké a vláčné s výraznou máslovou chutí. Osvědčily se nejen jako svačinka během focení fauny. Inspirace z Kwestii smaku.
Suroviny na 25 kusů
370 g hladké mouky
10 g instantního droždí
50 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru
velká špetka soli
3 vejce
100 ml vlažného mléka
170 g změklého másla
kelímek povidel
25 papírových košíčků o ∅ 5 cm
1 vejce na potření
kandovaná pomerančová kůra
Mouku a cukr prosejeme do mísy, přimícháme špetku soli, vanilkový cukr a droždí. Přidáme mléko a po jednom do těsta zamícháme vejce. Těsto hněteme asi 10 minut, postupně do něj přidáváme změklé máslo nakrájené na malé kostky. Vznikne elastické lesklé těsto, které není příliš tuhé. Mísu přikryjeme utěrkou a odložíme ji na teplejší místo bez průvanu, těsto necháme kynout 1½ až 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Vykynuté těsto rozválíme na plát vysoký asi 1 cm. Z těsta vykrajujeme kolečka o ∅ 6 cm, do středu každého kolečka dáme lžičku povidel, těsto slepíme a koblížky položíme spojem dolů do papírového košíčku. Košíčky klademe ve větších rozestupech na plech, ten přikryjeme utěrkou a koblihy necháme kynout opět 1 hodinu na teplém místě bez průvanu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Před pečením koblížky potřeme rozšlehaným vejcem, které by mělo mít pokojovou teplotu. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem.
Po upečení necháme 10 minut vychladnou a potřeme cukrovou polevou a posypeme kandovanou pomerančovou kůrou.
Pomerančová cukrová poleva
200 g moučkového cukru
3 až 4 lžičky pomerančové šťávy
Cukr prosejeme a utřeme jej s pomerančovou šťávou. Musí vzniknout hladká a jednolitá poleva, která se lehce táhne a jen velmi pomalu stéká z vařečky.
Mňami. Strašně nerada smažím, ale pamatuju si, že koblihy z trouby klukům vždycky chutnaly. Zítra sice končí masopust, ale co, koblihy mohou být i jindy. A ty tvoje vypdají úžasně!
Tak doufám, že těm tvým klukům budou chutnat.