Musím se přiznat, že oblíbenosti muffinů jsem nikdy moc nerozuměla – kus suchého třeného těsta, co na tom kdo vidí? Ale v návalu nějaké šílenosti jsem si koupila tubu barevných samonosných košíčků a přece je nevyhodím :-). Ve špajzu zůstalo od pečení vánočního cukroví plno zbytků, které chtěly nějak upotřebit, a rodinní mlsouni se smutkem nakukovali do prázdných krabic, tak vznikly tyhle muffiny. Jsou opravdu hooodně oříškové, švestková povidla jim dodávají pikantnost a kysaná smetana vláčnost. Prostě žádní suchaři!
Suroviny na 6 velkých muffinů
120 g másla
50 g bílé čokolády
120 g hladké mouky
80 g mletých vlašských ořechů
½ lžičky jedlé sody
¾ lžičky prášku do pečiva
2 vejce
50 g třtinového cukru
100 g kysané smetany
⅓ skleničky švestkových povidel (cca 150 g)
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
1. Máslo rozpustíme, odstavíme ze sporáku, dáme do něj bílou čokoládu a až se roztopí, tak směs dobře promícháme.
2. Mouku prosejeme s ořechy, sodou a práškem do pečiva.
3. Celá vejce spolu s cukrem šleháme 5 minut při nejvyšší rychlosti do pěny, poté do ní po lžících zašleháme máslo s čokoládou.
4. Vařečkou do pěny postupně zamícháme kysanou smetanu a mouku s ořechy, jen z lehka, aby se suroviny spojily, ale pěna nespadla.
5. Do formy na muffiny o ∅ 6 cm vložíme papírové košíčky nebo použijeme samonosné. Do každého košíčku dáme na dno jednu lžíci ořechového těsta, na něj dáme jednu lžičku povidel a ty přikryjeme druhou lžící ořechového těsta. Těsto na povrchu uhladíme. Muffiny při pečení hodně naskočí, těsto před pečením by mělo dosahovat do ⅔ výšky košíčku. Povidla můžete nahradit jinou kyselejší marmeládou, lemon curd nebo nutellou.
6. Pečeme 20 až 22 minut v troubě vyhřáté na 170°C bez ventilátoru. Zda jsou muffiny upečené, zjistíme zapíchnutím špejle: pokud zůstane čistá, jsou hotové. Upečené muffiny necháme vychladnout na roštu.
Poleva
100 g hořké čokolády (mléčné, bílé – jak je libo)
30 g másla
Čokoládu spolu s máslem rozpustíme ve vodní lázni, vzniklou polevou nazdobíme vychladlé muffiny. Polevu necháme 20 minut zatuhnout na chladnějším místě a muffiny můžeme podávat.
Vyzkoušeno a dobré. Zapisuju si. Jen jsem si trochu upravila postup podle zásad pečení muffinů tzn. smíchat zvlášť mokré suroviny, v druhé míse zvlášť suché suroviny a až nakonec smíchat dohromady a jen lehoučce, nepřemíchat, krásně nabydou, udělají čepici i bez šlehání vajec nebo dokonce sněhu z bílků.
Taky jsem muffiny nikdy nejedla moc, neměla v oblibě, dokud jsem neobjevila stránku muffinarium.cz. Od té doby dělám muffiny často už jsem odtamtud zkusila asi 14 nebo 15 druhů (i slané) a některé jsem pekla i několikrát. Vždy mají úspěch. Pro recepty na muffiny chodím tam, pro recepty na dorty a jiné dobroty chodím na Laskominy od Maryny. Třeba dorty dětem k narozeninám peču už pár let jen odsud.
Olga
Nakyslá povidla v kombinaci s ořechy a čokoládou – první kousnutí a chuťové pohárky měly posvícení 🙂 Tyhle muffiny nelze nazvat jinak božské… Dnes jsem je pekla poprvé a určitě nespadnou do kategorie "poprvé a naposled" 🙂 Mary, děkuji za super recept, ráda se Vaším blogem kochám a čerpám inspiraci. Hezký den, Jana
Děkuji
ořechy s povidly jsou výborná kombinace (max. ještě povidla s mákem:-)) a tak je to právě v troubě, akorát jsem neměla zakysku, tak jsem dala zbytek normální smetany… ale jelikož peču vždy ze špaldové nebo celozrnné, tak to stejně potřebuje více "tekutiny". Tak doufám, že se to podaří, zatím to jde hezky nahoru. Jo a vlastně jsem to dala do srnčího hřbetu… 😀 tak je z toho trošku jinej recept, ale určitě to bude k jídlu. Děkuji za tip. Váš blog sleduju už hodně dlouho a líbí se mi 🙂 Jdete mi po chuti, teda když v tom není skořice 😀
dopadlo to dobře 🙂
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t1.0-9/1604864_10203122971176387_4410624868342704929_n.jpg
Krásně se povedl!
dnes jsem pekla a musím říct, že lepší muffiny jsem zatím nejedla, jsou opravdu vynikající! tak díky za recept!
Martina
Přiznávám, že z muffinů, které jsem dělala, mi tyto taky chutnají ze všeho nejvíc 🙂
To schodiště je fakt krásný 🙂 Skoro stejně jako tyhle nádherně voňavé muffiny! ne, dělám si srandu, tyhele ořechové muffiny s povidly by jen tak něco netrumflo. Já dělám s povidly perníkové muffiny, ale musím vyzkoušet tyhle, jen asi dám do těsta hořkou čokoládu místo bílé, nějak totiž u nás na malém městě nemůžu sehnat kvalitní bílou čokoládu.
Madlo, bílou čokoládu jsem dávala jen kvůli barvě, aby muffiny byly světlé, ale tmavá nebude vůbec vadit. Reklamní okénko 🙂 S kámoškama si objednáváme dohromady čokoládu tady. Je skvělá! Čokoládové čočky se výborně rozpouští. Má dvě nevýhody. První – velké balení, tak to děláme tak, že si to rozdělíme a je. Druhá nevýhoda, že se ty čočky tak strašně dobře jí a do hrsti se dají báječně nakombinovat.
Uááá, škoda, že jsem tenhle odkaz neviděla dřív. Milý by neměl starost se shánění dárku pro mě k narozeninám 😛
Určitě se budou hodit i k jiným příležitostem 🙂
Tak tenhle recept si hned vytisknu a brzo zkusím, je tam vše co miluju! A super nápad s fotkami na schodech:))
Jsem zvědavá, jestli Ti budou chutnat. Schodiště = nejsvětlejší místnost, takže jediné vhodné místo k focení v zimě. Škoda, že je v práci a ne doma 🙁
Mňam, povidla a čokoláda – moje oblíbená kombinace! Až se mi zahojí spáleniny z pečení chleba, rozhodně si na těchhle muffinech smlsnu 😉
Tak brzké zahojení ran!
Jé, jak jsou uvnitř takové "nedodělané".:)) to mi připomíná suflé..
jo a s těmi muffiny, myslím si, že je to hlavně tím, jak vypadají, tak nějak zajímavě a neobvykle. Dospělím a hlavně i dětem se to líbí a pak se jim líbí i ta chuť.
To "nedodělané" jsou povidla 🙂
Maryno, už to zase děláte.. další položka na můj To bake list :-)) Taky nesnáším suché buchty, ale tohle stojí za vyzkoušení 🙂
Katka
Zase ďábel? 🙂
Já už fakt nevím co.. vyberte si :-))