Pani Walewska oděna do podzimního hávu z bílého bezé, lískových ořechů a povidel. Loni jsem Pani Walewskou připravila na tradiční bratránkovsko-sestřenkovskou párty, někteří na ni neustále vzpomínali, tak jsem na letošní ročník připravila tuto variaci, která opět sklidila úspěch. Pokud znáte originální verzi, tak tuhle zkuste určitě také. Recept je sice trochu pracnější, ale to blaho… Je těžké se rozhodnout, zda je chutnější klasická nebo tato podzimní…
Suroviny na křehké těsto
500 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
200 g změklého másla
6 žloutků
2 lžíce ledové vody
1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
Ze všech surovin vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na dvě půlky, každou zabalíme do potravinářské folie a necháme vychladit 30 minut v ledničce.
Suroviny na náplň
6 bílků
300 g krupicového cukru
1 lžíce bramborového škrobu
400 g švestkových povidel
120 g lískových blanšírovaných ořechů
špetka soli
Ořechy rozemeleme na hrubo nebo nasekáme nožem.
Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh, postupně po lžících do něj zašleháme krupicový cukr tak, aby vznikl lesklý hutný sníh. Nakonec do něj zašleháme lžíci bramborového škrobu.
Dva vyšší plechy o rozměrech 33 x 25 cm vyložíme pečicím papírem. Do každé formy na dno rozmačkáme prsty křehké těsto, případně rozválíme (co vám půjde líp). To potřeme povidly, na ně opatrně rozetřeme bílkový sníh, který posypeme ořechy.
Pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 170°C, u horkovzdušné 160°C. Pokud nemáte dva stejné plechy, můžete péct každý korpus zvlášť. Bílky v tom případě ušlehejte na každou část zvlášť.
Suroviny na krém
500 ml mléka
30 g hladké mouky
20 g bramborového škrobu
2 žloutky (bílky nevyhazujte, můžete je zamrazit a použít později na bílkové pečivo)
50 g třtinového cukru
10 g vanilkového cukru
200 g másla
100 ml ořechového likéru
Polovinu mléka svaříme s vanilkovým a třtinovým cukrem. Druhou polovinu mléka ušleháme se žloutky, moukou a škrobem. Tuto směs přilijeme za stálého míchání k ohřátému mléku. Vaříme, dokud nevznikne hustý puding. Přikryjeme potravinářskou folií, aby nevznikl na povrchu škraloup, a necháme úplně vychladnout.
V robotu utřeme máslo, a za stálého tření při nejnižší rychlosti, k němu přidáváme po lžících vychladlý puding a na závěr likér. Třeme cca 10 minut, dokud nevznikne hladký krém.
Skládání řezů
50 g hořké čokolády
Na jednu vrstvu upečeného korpusu natřeme všechen krém a přikryjeme druhým korpusem tak, aby ořechy byly nahoře.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a ozdobíme povrch dezertu. Necháme minimálně 3 hodiny vychladit v ledničce. Nejlépe chutná až následující den, pořádně odležený.
Dobrý den, poradíte mi prosím, jakou velikost dortové (kulaté) formy použít pro tuto variantu? Průměr 28? Děkuji, a hezký den.
Dobrý den, omlouvám se, odpověď se ztratila v tom množství spamu. Spíš bych použila formu 24 či 25 cm.
jaká používáte povidla?
Ta co zrovna mají v obchodě 🙂
Pekla jsem na narozeniny rodičů, oříšky jsem také opražila a zbavila slupek a nasekala na čtvrtky, takže to i hezky vypadalo. Vyrobila jsem takový hybrid – jednu vrstvu jsem měla s domácím rybízovým džemem, druhou s povidly, oboje bylo moc dobré (jen té rybízové marmelády jsem měla dát méně). Zákusek je tak akorát sladký. Nebýt toho, že jsem musela péct nadvakrát, tak mi nepřišel ani příliš pracný. Rozhodně mohu všem doporučit, u nás měl velký úspěch, rozhodně jsem nepekla naposled. Příště zkusím originální verzi s mandlemi.
Děkuji
Děkuji za tento vynikající recept, dezert je opravdu senzační. Lískové oříšky jsem ještě lehce opražila na pánvi, chuťově se zvýrazní. Bohužel jsem neměla ořechový likér. Nahradila jsem ho silnou černou kávou a likérem Amareto. Chystám se na další úžasné recepty od Maryny.
Ivana
Juchúúú, to jsem ráda a opražené oříšky jsou dobré vylepšení.
Vypadá krásně,ale bude určitě pekelně sladký co?:)
Překvapivě až tak sladký není, rozhodně bych řekla, že není přeslazený.
Když chci něco dobrého upect tak hledám tvoje boží recepty,máš je boží a řezy se také chystám upect o víkendu.dík .Květa
Díky. Dejte vědět, jak Vám chutnaly.
Tak jedení a olizování monitoru tu ještě nebylo :-). Doporučuji ale raději návštěvu kuchyně a vytvoření vlastní verze, ať vyzkoušíte, jaká je to dobrota.
Vando, čokoládu určitě pořešíme, ať můžeme na punč!
Taky jsem se snažila olíznout obrazovku. Mučíš mě! Apropo, co naše čokoláda? Nenadešel čas? Ráda bych si ji pak předala u předvánočního punče:-D
A ta lahoda…!
Co mi to děláš, Maryno! Ještě jsem ani nestihla vyzkoušet originál a teď tohle …
Co na to říct, křehká podzimní nádhera, prostě 🙂
Vypadá to až tak skvěle, že mám nutkání si sníst monitor :)))))
Tak to vypadá skvěle:) A určitě to muselo chutnat ještě líp :))