Poslední letošní recept na obřadní fašankové pečivo, protože dnes nám to hýření končí a od zítřka se až do Velikonoc postíme :-). Recept jsem vymámila z jednoho kumpána od vína a neobvyklý je tím, že se těsto potírá rozpuštěným sádlem. Boží milosti se krásně nafoukly a byly velmi jemné a křehké, měli i charakteristické puchýřky. Výhodou je, že těsto nepotřebuje celonoční odležení. Jen někteří členové rodiny doporučovali příště nahradit část mléka rumem.
Suroviny
420 g hladké mouky
250 ml mléka
3 žloutky
10 g změklého másla
špetka soli
1 zarovnaná lžíce moučkového cukru
rozpuštěné sádlo na potírání
Mouku prosejeme s cukrem, přidáme k ní žloutky, máslo, sůl a za postupného přidávání mléka vypracujeme těsto. Těsto zpracováváme asi 15 minut, až je dokonale elastické, vláčné a lesklé. Těsto rozválíme na obdélník, ten potřeme rozpuštěným vychladlým sádlem a těsto přehneme podélně na třetiny, vzniklou nudli složíme ještě na polovinu, tím vznikne výsledný malý obdélník (obdobně se překládá listové těsto). Tento postup – rozválení, potření sádlem a přeložení – zopakujeme ještě 2x. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho v ledničce alespoň hodinu odpočinout.
Těsto rozválíme na co nejtenčí plát, pokud to půjde, tak bez podsypávaní moukou. Z těsta vykrajujeme rádýlkem menší trojúhelníky, v každém uděláme uprostřed jeden až dva zářezy.
Smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě oleje smíchaného se sádlem a rozehřáté na 175°C. Boží milosti se hodně nafouknou, proto potřebují během smažení hodně prostoru, aby mohly volně plavat. Každý kousek obrátíme ihned, jak vyplave na hladinu, aby se nafoukl z obou stran. Boží milosti několikrát obrátíme i během smažení, aby měly rovnoměrnou zlatavou barvu. Necháme okapat na papírovém ručníku a pocukrujeme moučkovým cukrem.
vypadají nádherně!!!♥