Lehký nadýchaní letní koláč z křehkého těsta naplněný třešněmi a s obří pusinkou nahoře. Třešně můžete nahradit višněmi, k nim nemusíte přidávat ani koření, protože ty jsou chuťově výrazné i samy o sobě.
Těsto
175 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
1 žloutek
1 lžíce moučkového cukru
1 lžíce kysané smetany
1 lžíce vody
Ze všech suroviny vypracujeme rychle, aby v něm máslo příliš nepovolilo, vláčné hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně ½ hodiny vychladit v ledničce.
Připravíme si kulatou formu na koláč, nejlépe s odnimatelným dnem, o ∅ 23 cm.
Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby pokrývalo i boční strany formy, horní okraj těsta seřízneme o formu. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (speciální keramické fazole, rýží, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem. Poté z upečeného podkladu koláče vyjmeme papír se zátěží a dopečeme ještě 15 až 20 minut. Necháme vychladnout. Můžeme upéct i den předem.
Náplň
400 g třešní
2 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička mleté skořice
špetka mletého muškátového oříšku
špetka nedrceného badyánu
špetka nadrceného hřebíčku
Třešně omyjeme, zbavíme stopek a vypeckujeme. V misce je promícháme s ostatními surovinami a rozložíme je na připravený korpus koláče.
Bezé
4 bílky (cca 160 g)
200 g krupicového cukru
2 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce bílého octa
Bílky vyšleháme do hustého sněhu. Za stálého šlehání při nejvyšší rychlosti přidáváme k bílkům po lžících cukr (vždy se musí dobře zašlehat), poté přidáme bramborový škrob, a jako poslední zašleháme ocet. Vyšlehaný sníh musí být hodně pevný a lesklý.
Bílkový sníh naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou (použila jsem M1) a nastříkáme jej na koláč. Sníh můžeme na koláč navršit jen lžící.
Pečeme 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 160°C s ventilátorem. Po upečení musí být bílková pěna na povrchu tvrdá, ale uvnitř vláčná. Podáváme vychladlé.
Akorat ho pecu, tak jsem zvedava:)
tak dnes jsem se k němu dostala
a je po něm!
Mňam Marynko, …. ten vypadá skvěle …. to musím vyzkoušet ….jen nemám doma ten bílý ocet … myslíš, že by to šlo i bez něj ???? Marki
Marki, místo octu můžeš dát trochu citronové šťávy.
Marynko, děkuju za tip ….Marki
Asi jsem se zamilovala… 🙂 vypada uzasne a ja aspon vim, co budu o vikendu delat. Jitka
Teda to je prudce elegantní fešák! Až nám konečně dozrají na svorku višně, takho spáchám (teda doufám, že to půjde :-))
S višněmi je výborný, už jsem ho dělala také.