Italský svěží a lehký koláč ideální k letnímu posezení u kávy – crostata con panna cotta e ciliegie in gelatina. Křehké mandlové těsto s vanilkovou panna cottou a třešněmi v želatině. Je jednoduchý a celkem rychlý na přípravu, takže určitě nezůstanu jen u této varianty, ale zkusím i višně a maliny.
Poněkud mi včera to želé na koláči zhořklo v ústech, po oznámení, že ministrem financí bude Želé. Nemohl by mi také nějaký sponzor věnovat nějaké ty miliony, abych si konečně mohla otevřít vytoužené bistro? 🙂
Křehké těsto
110 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
40 g mléka
170 g hladké mouky
30 g mandlové moučky (jemně mleté mandle)
špetka soli
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Hladkou mouku prosijeme a promícháme s mandlovou moučkou a solí. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně do ní zašleháme žloutek a po troškách mléko. Na závěr krátce zašleháme mouky.
Těsto rozetřeme po koláčové formě o ∅ 24 cm (nejlépe s odnímatelným dnem) tak, aby pokrývalo i bok formy. Formu s těstem dáme na 30 minut do mrazničky. Před pečením na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 170°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 10 až 15 minut při stejné teplotě. Upečený korpus necháme vychladnout.
Panna cotta
250 g smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
½ vanilkového lusku
pár kapek citronové šťávy
10 g plátkové želatiny
Želatinu namočíme do malého množství studené vody a necháme ji 10 minut nabobtnat. Smetanu spolu s cukrem, semínky z půlky vanilkového lusku a citronovou šťávou ohřejeme, nesmí však projít varem. Dobře v ní rozmícháme nabobtnalou vymačkanou želatinu a za občasného míchání necháme směs vychladnout, dokud nezačne houstnout. Poté ji nalijeme na vychladlý podklad koláče a dáme na ½ hodiny ztuhnout do ledničky.
Třešňové želé
400 g třešní
50 g krupicového cukru
10 g želatiny
12 třešní se stopkami si odložíme stranou na ozdobu. Zbývající třešně omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji 10 minut nabobtnat.
Třešně spolu s cukrem a 100 ml vody povaříme 5 minut, odstavíme je ze sporáku a rozmícháme v nich nabobtnalou želatinu, případnou pěnu na hladině posbíráme lžící. Za občasného míchání necháme vychladnout, dokud nezačne směs lehce houstnout.
Na okraj vychlazeného koláče s panna cottou naskládáme omyté celé třešně i se stopkami, střed vyplníme půlkami rozvařených třešní a vše přelijeme želatinou. Necháme ztuhnout v ledničce asi ½ hodiny a můžeme podávat.
Varianta s višňovým želé |
Ahoj, můžeš mi prosím doporučit nějakou pěknou a šikovnou koláčovou formu?:) děkuji
Ahoj, nějak jsem tvůj dotaz přehlédla, tak reaguji až dnes. Doporučuji nějakou s odnimatelným dnem, ty jsou na křehké těsto nejlepší. Občas je mají v Tchibu.
dobrý den, mohu se zeptat, zda 10g želatiny na každou vrstvu není moc? nestačilo by 3plátky (5g) na jednu a 3plátky na druhou =tzn. 1pytlík?děkuji Vám za odpověď
Můžete to zkusit, já jej dělala několikrát podle tohoto receptu, obávám se, že s menším množstvím želatiny by nebyl dostatečně tuhý.
Už som recept vyskúšala a koláčik bol výborný. Lenka
To jsem ráda, že chutnal.
Wow, mamma mia, tenhle dezert je ztelesnenim meho snu… Budu si ho muset nejpozdeji v pondeli udelat, sice uz vsechny ty kolace doma nechce nikdo jist, ale co, vzdyt je leto a tak uz kdy jindy tresne! Udelam si ho, sama ho cely zchramstnu a prasknu! Nemuzu se dockat…
🙂 Mám to doma podobně!
krása nesmírná, a to nejen tento koláč, ale celý blog a příspěvky na něm 🙂 asi se stanu novou fanynkou. barbora
díky
Krása 🙂 Ten je tak pěkný, že by mi ho bylo líto i jíst 🙂
Marynko, ten je tak nádhernej! Ty mě doslova týráš, v takoých vedrech si mám ještě vyhřívat kuchyň troubou? Je nádhernej, určitě ho zkusím s višněma.
Madli, jestli máš ráda kyselé, tak varianta s višněmi bude určitě lepší.
Dobrota!