Přemýšlela jsem co udělat z bílků, které se v mrazničce rozmnožily do několika krabiček, a jako by zafungovala telepatie a má oblíbená Dorota z Moich wypieków zveřejnila recept na tento dortík. Chuť na něco z kokosu již několik dní + bílky = jasná volba co budu péct :-). Takže jestli máte rádi raffaello, tak si ho taky určitě upečte, protože je skvělý!
Suroviny na bezé
6 až 7 bílků (260 g mražených)
špetka soli
200 g krupicového cukru
1 lžíce bramborového škrobu
100 g mandlové moučky (jemně pomletých mandlí)
50 g mandlových lupínků
Na pečicí papír narýsujeme (třeba čokoládou) tři kružnice o průměru 20 cm. Papíry položíme na plechy. Pokud se Vám do trouby vejdou všechny tři pláty bezé naráz, můžete vyšlehat všechny bílky najednou. Jinak je potřeba bílky rozdělit a šlehat je postupně až těsně před pečením.
Bílky ušleháme se solí na pevný sníh, postupně po lžících do něj zašleháme krupicový cukr a na závěr bramborový škrob. Vařečkou opatrně zamícháme do sněhu mandlovou moučku. Sníh rozdělíme na tři části a každou rozetřeme na připravené kruhy na pečicím papíru. Všechny pláty posypeme mandlovými lupínky. Pečeme 1¼ hodiny v troubě vyhřáté na 150°C s ventilátorem. Po upečení necháme úplně vychladnout.
Krém z mascarpone
500 g mascarpone
160 g smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
50 g strouhaného kokosu
3 lžíce kokosového likéru
Na ozdobu
2 lžíce kokosových lupínků
2 lžíce mandlových lupínků
1 kulička Raffaella
Mandlové lupínky lehce opražíme na sucho na pánvičce.
Mascarpone vyšleháme spolu s cukrem (cca 2 minuty), přilijeme k němu smetanu a šleháme, dokud krém nezhoustne, ale nesmí se přešlehat, aby se nesrazil (opět cca 2 minuty). Před koncem šlehání přidáme do krému likér a kokos.
První plát položíme na servírovací talíř nebo podnos, potřeme jej ⅓ krému, přikryjeme druhým plátem, potřeme druhou třetinou krému, na který položíme poslední plát a potřeme poslední částí krému.
Dort posypeme mandlovými a kokosovými lupínky a ozdobíme kuličkou Raffaello. Čerstvě připravený dort je křehký, ale mně osobně víc chutnal odležený druhý den, kdy bezé navlhlo krémem.
Recept vypadá nádherně, ale oba mé pokusy o placku dopadly spálením. 🙁 Zřejmě jsem zvolila špatný program, ale horkovzduch to byl. Pekla jsem dokonce jen na 140°C. Po 45 minutách placka zhnědla a ztvrdla. Škoda, snad se to někdy naučím.
Dobrý den, každá trouba peče jinak, možná musíte snížit teplotu. Placka má být lehce hnědá a je to bezé, tak musí být i pevné.
SUPER! SUPER! SUPER!
Mňamka👍
🙂
Dobrý den,dortik je úplně nejlepší,už jsem pekla,ale každý plech zvlášť.Proto se chci zeptat,jestli můžu dát najednou více plechů (nejspíš jen dva) do trouby,ať to upecu najednou.Dekuji moc..
🙂 Ano, já davám taky dva plechy, když se vejdou.
Dobrý den, myslíte si, že bych si bílkové pláty mohla upéct den předem? Díky za odpověď. Katka
Ano, určitě
Dobry den Maryno, mam dotaz ohledne toho kokosoveho likeru – musi byt alkoholicky nebo prave neco jako Monin? Dekuji Petra
Nevím, dávala jsem likér, monin neznám.
Maryno, kde prosim kupujete kokosový likér? Dnes me vypekly dva obchodaky. Dekuji
Už jsem ho dlouho nekupovala, tak nevím 🙁
Já dala 35g cukru a 2 lžíce Monin sirupu namísto likéru, a bylo to taky super. 🙂
To nevadi. Dopadlo to dobre 🙂 byl.skvelej. nejlepsi 3.den. Nemela jsem ale Maskarpone,tak jsem dala pomazankove maslo a byl nastesti taky vynikajici 😉
Ahoj Maryno,opravdu se pece 1 a1/4 hodiny?75min? nespali se? prave jsem dala do trouby…….dekuju 😉
Tak snad se nespálil, opravdu se suší takto dlouho. Nejsem na netu pořád, takže nedokáži reagovat ihned 🙂
Krém super, platy nemohu posoudit, jelikož po 45 minutách v troubě na 150 st s ventilátorem jsem na uhel, škoda 🙁
Každá trouba peče jinak, je potřeba to hlídat. Časy pečení jsou vždy jen přibližné.
Taky se mi to zdálo moc ta hodina a čtvrt.
Ještě, že jsem se šla po 25 minutách podívat, bylo to akorát!
Po 25 minutách nemůžete mít bílkový sníh usušený.
Dobry den,
dekuji za recept! Jakmile jsem si ho precetla, vedela jsem, ze chci vyzkouset a zrovna ho delam. Bohuzel ale, me platy take vypadaji dost tuhe – je o normalni? Jake presne maji byt? Ja to delala nejak napul mezi Pavlovu a makronky, ale necekala jsem, ze se to nepovede… Myslite, ze zmeknou? Bojim se, jak to dal dopadne, bude to dort k narozeninam meho manzela a zalezelo mi na vysledku… Na co si mam davat pozor priste?
Diky.
Pláty jsou po upečení tvrdé. Změknou díky krému.
Dekuji za odpoved. Priste ho udelam den predem (myslela jsem, ze "cerstvi" bude lepsi, ted vim, ze je to chyba). Dort je vynikajici a uz zbyly jen 2 kousinecky, pritom jsme ho rozrezali teprve vcera vecer. 😉 Jeste jednou dekuji za sdileni receptu!
Je pravda, že pláty byly trošku tužší, hůř se s nimi "manipulovalo", přikládala jsem to ale tomu, že je asi potřeba uležet 🙂 Každopádně recept skvělý, u nás zmizel během jednoho dne.
Ve středu jsem měla možnost ochutnat v Melounovém cukru a byla jsem nadšená, je opravdu výborný! Už mám pláty v troubě 🙂 Snad se podaří. Děkuji za recept!
Děkuji, jen v tu středu bylo Raffaello v Cukru trochu jiné, pláty jsem dělala jako Pavlovu.
Povedl se! Dvoupatrový a proložila jsem jej malinami, neb mi přišlo, že bude hodně sladký a bylo to úžasné! Díky za recept. Ver.
To mám radost, s malinami to musela být velká lahůdka.
Úžasná! Ďakujem za recept, skvelý sposob zúžitkovania bielkov z mražáku. Nemala som síce dosť mandľovej múky, len asi polovicu, ale mala som ešte na jemno namleté lieskové oriešky, tak som to skombinovala a na vrch tiež posypala lieskovými orechami a je to bomba! Neskutočne dobré!
Děkuji, jsem ráda, že se povedla a chutná.
miluju všechno kokosové, stejně tak kuličky Rafaello, takže tohle vypadá hodně lákavě 🙂
Tak to vypadá úžasně! Miluji kokosové věci, jen škoda, že zrovna teď nemám žádné volné bílky =(
Všechny dobroty z bílkového sněhu mají pro mě neodolatelnou přitažlivost již od dětství a doposud jsem se jich nepřejedla. Ty Maryniny jsou neuvěřitelně lahodné a způsobují závislost.
Sladká bomba, ale vypadá to fakt skvěle!:) mňam mňam:))
Vypadá úžasně, musím ho také vyzkoušet 🙂
Óóó, tak to je bomba! Tohle upeču mamince k narozeninám, protože je fanatička ohledně všeho kokosového.
Tím ji určitě uspokojíš 😉