Jestli je u nás doma v letošní letní sezoně hit, tak určitě tento koláč, který jsem pekla už několikrát. Těsto je díky bramborovému škrobu vláčné a poleva z crème fraîche mu dodává jemnost a svěžest. Doporučuji použít opravdu crème fraîche, který má více tuku než kysaná smetana, a tak je lahodnější a méně kyselý.
Pokaždé jsem jej dělala s červeným rybízem, ale určitě se na něj bude hodit i černý rybíz, maliny, nebo višně, tedy výraznější ovoce. Koláč je jednoduchý na přípravu, zvládne jej i začátečník.
Suroviny na těsto
350 g červeného rybízu
170 g změklého másla
70 g tvarohu (v kostce)
150 g krupicového cukru
10 g vanilkového cukru
3 velká vejce (L)
220 g hrubé mouky
20 g bramborového škrobu
6 g prášku do pečiva
špetka soli
Obdélníkovou formu o rozměrech 30 x 20 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Případně můžeme vymazat a vysypat pouze boky formy a na dno položit obdélník pečicího papíru.
Červený rybíz odštopkujeme.
Změklé máslo vyšleháme spolu s tvarohem, krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny. Během šlehání promícháme mouku s bramborovým škrobem, práškem do pečiva a solí. Do vyšlehané pěny postupně zašleháme celá vejce, vždy jedno po druhém, dokud se to předchozí nezašlehá. Na závěr do těsta stěrkou zamícháme suché suroviny.
Těsto rozprostřeme rovnoměrně po celé formě a uhladíme.
Suroviny na polevu
260 g crème fraîche
100 g tvarohu (v kostce)
35 ml plnotučného mléka
30 g krupicového cukru
10 g vanilkového cukru
25 g kukuřičného škrobu
Crème fraîche promícháme metličkou s tvarohem, mlékem, cukrem, vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Mícháme jen krátce, aby se do polevy nedostalo moc vzduchu. Polevu rozprostřeme opatrně lžící po povrchu těsta.
Na polevu položíme bobule rybízu.
Pečeme 30 až 35 minut v troubě vyhřáté na 175°C s horkovzduchem. Po upečení necháme na plechu vychladnout a až poté jej krájíme.