Blíží se Velikonoce, tak tu teď bude několik receptů, které můžete využít právě o těchto svátcích. Takže se těšte na záplavu vajíček 🙂 Dnes to bude spíše pro plnoleté koledníky, kterým by mohla udělat radost krabička s krémem z vaječného likéru. Inspirací mi byl recept na goodhousekeeping.com, použila jsem ovšem raději svůj osvědčený recept na základní Pavlovu. Pokud se Vám nechce věnovat čas výrobě krabice z bezé, můžete upéct dvě velké kulaté Pavlovy a spojit je krémem, efektní to bude také a chutnat to bude úplně stejně.
Bezé krabička
200 g bílků (mražených nebo z 5 větších vajíček)
250 g moučkového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžíce bílého octa
špetka soli
50 g bílé čokolády
Nejprve si připravíme dva plechy a na ně pečicí papíry. Na pečicí papír narýsujeme čtverec o stranách 20 cm a dva obdélníky 23 x 4 cm, stejně tak na druhý papír. Na rýsování můžete použít čokoládu, pokud použijete tužku musíte papír položit kresbou dolů. Dále budeme potřebovat zdobicí sáček a špičku s kulatým otvorem o průměru necelý 1 cm.
Bílky (rozmražené) spolu se solí vyšleháme na pevný sníh, po lžících do něj zašleháme cukr a na závěr škrob a ocet. Polovinu sněhu dáme do zdobicího sáčku. Na každý obdélník, který bude tvořit boky krabičky, nastříkáme těsně vedle sebe tři podélné pruhy. Zbývající sníh rozdělíme rovnoměrně na oba čtverce a rozetřeme jej po celé ploše čtverce. Jeden čtverec bude tvořit dno a druhý víko krabičky. Na čtverci, který bude víkem krabičky, vytvoříme zaoblenou stranou lžíce vlnky.
Sušíme dvě hodiny v troubě při 100°C na střední a dolní příčce. V polovině sušení plechy v troubě prohodíme. Po dvou hodinách troubu vypneme, lehce pootevřeme dvířka a bezé necháme úplně vychladnout, nejlépe přes celou noc.
Druhý den jednotlivé části krabičky opatrně odlepíme od pečicího papíru. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu. Boky krabičky na krajích seřízneme do rovna. Čtverec sloužící jako dno krabičky položíme na podnos. Čokoládou potíráme jednotlivé hrany základny krabičky a přilepujeme boční strany. Čokoládou slepíme také spoje na bočnicích. Takto připravenou krabičku dáme minimálně na půl hodiny do ledničky, aby čokoláda dobře ztuhla.
Krém z vaječného likéru
250 g mascarpone
300 g smetany ke šlehání
100 ml vaječného likéru
1 lžíce moučkového cukru (není nutná)
Na ozdobu
20 g mandlových lupínků
čokoládová vajíčka nebo čerstvé ovoce
Mandle nasucho trochu opražíme na pánvičce.
Mascarpone i smetana musí být dobře vychlazené. Dáme je spolu s vaječným likérem a cukrem do mísy a vyšleháme z nich hladký krém. Nejdříve zapneme šlehač na malou rychlost, po minutě zvýšíme na plnou rychlost, šleháme cca 1,5 minuty, až bude krém téměř vyšlehaný, snížíme rychlost opět na nízkou a krém došleháme, aby byl dostatečně pevný, ale nepřešlehal se. Pokud chcete mít krém hodně žlutý, můžete do něj hned na začátku přidat na špičku nože žluté gelové barvy.
Hotový krém navršíme do krabice a rozetřeme jej rovnoměrně po celé ploše. Posypeme jej mandlemi a dozdobíme malými čokoládovými vajíčky, pokud jej budeme podávat koledníkům, nebo čerstvým ovocem.
To je naprostá senzace. A vůbec tyhle stránky. Jsem moc ráda, že jsem je našla při hledáníé receptu na bezé, protože to je prostě sen a ráj. 🙂 Při mé úžasné představivosti jsem si užila už jen při pouhém čtení. 🙂
Tak tohle je fakt něco! Ty jsi norálně velikonoční kouzelnice, co si budeme nalhávat, že? Škoda, že nejsem chlap, klidně bych si pro takovou bezé krabičku přijela na koledu i přes těch víc než 150 km 🙂
Klidně přijeď 🙂
moje nervy! tohle už je fakt kus umění, to není "jenom" kus žvance. Strašně se mi líbí, jak si to všechno kolem jídla užíváte, pecka. a o fotkách vůbec nemluvím… veselé jaro přeju a těším se na další posty, blaho pokaždé. velký dík, j.
Děkuji a nápodobně, já zase obdivuji Vaše fotky a pohodu, která z nich vyzařuje, a z článků také.
Fakt super nápad, vypadá to úžasně!
Díky
Složení krému zní fantasticky, ten určitě nacpu i do nějakého koláče 🙂
Jinak efektivní je to teda jak blázen – klobouk dolů. První co mě ale napadlo bylo – jak se krabička vlastně jí? Protože pokud se krájí normálně na "kostičky", tak té vnitřní zbyde jen krém, pokud se to krájí na dlouhé obdélníčky…tak ty by byly zas extra dlouhé…nebo se náplň vyjí všemi koledníky zaráz a pak se spravedlivě skřoupe krabička? 🙂 To už je tak trochu sci-fi 🙂
Všichni měli i bezé, je totiž i na dně 🙂 A krájelo se to na obdélníčky, celá krabička na polovinu a potom obdélníčky. Ovšem nebudeme si nic nalhávat, všechny Pavlovy a větší kousky bezé se blbě krájí, tak je potřeba je potom na talířek hezky naaranžovat.
Tak tohle je nápad!!:))))) Vypadá to moooc pěkně
Nápad se mi právě taky hrozně líbil, bylo to tedy docela pracné, ale když chce někdo zamachřit… 🙂
Marynko, ty jsi neuvěřitelná ….. to je krása … to vypadá tak nádherně, že je to snad až škoda sníst …. Marki
Snědeno bez okolků 🙂 Někteří rovnou dva kousky, tak to bylo snad i lepší než to vypadalo.
Wau! Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní… Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.
http://valenciagastronomic.blogspot.com.es
Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?
V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka
Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu.