Počasí je dost aprílové, tak se ještě pořád hodí tento recept na skořicové šneky. V pekárně je dělám pravidelně a vždy se po nich jen zapráší. Testovala jsem hodně dlouho několik receptů a polev a tato kombinace se mi osvědčila nejlépe. Těsto je velmi vláčné a voňavé a mléčná poleva tu vláčnost ještě znásobuje. Recept je vhodný pro ty, kdo mají alergii na vajíčka, protože v něm není ani jedno.
Na 12 ks šneků
800 g hladké mouky
16 g sušeného droždí
2 lžíce mletého kardamomu
½ lžičky soli
150 g másla
90 g krupicového cukru
500 ml plnotučného mléka
Máslo s cukrem a polovinou mléka dáme ohřívat v kastrolku za občasného míchání, aby se cukr nepřichytil. Po rozpuštění cukru a másla přilijeme zbývající část mléka a odstavíme z hořáku.
Mezitím prosejeme mouku a promícháme ji s kardamomem, solí a droždím. Přilijeme rozpuštěné máslo s cukrem a mlékem a hněteme 10 minut. Vypracujeme měkčí elastické těsto. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 40 minut na teplejším místě bez průvanu.
Náplň
150 g másla
90 g krupicového cukru
2 vrchovaté lžíce mleté skořice
1 lžička kardamomu
Během kynutí těsta si připravíme náplň. V kastrolku za občasného míchání, aby se nepřichytily, rozpustíme cukr s máslem. Poté odstavíme z hořáku a přidáme skořici a kardamom, dobře promícháme. Kastrolek dáme na chvilku do ledničky, aby náplň opět lehce ztuhla, ale nesmí Vám ztvrdnou úplně.
Příprava šneků
Těsto rozválíme na obdélník 40 x 20 cm. Celý plát potřeme skořicovou náplní, stočíme jej kratší stranou do rolády a tu na krájím na 12 stejně širokých plátků, každý má něco přeš 3 cm na šířku.
Šneky pokládáme do hlubokého plechu vyloženého pečicím papírem. Plech přikryjeme utěrkou a šneky na něm necháme kynout opět 40 minut na teplejším místě bez průvanu.
Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.
Poleva
300 g moučkového cukru
50 g másla
60 g plnotučného mléka
Během pečení připravíme polevu. Moučkový cukr prosejeme do mísy. V kastrolku rozpustíme máslo, to přilijeme k cukru, přidáme mléko a mícháme, dokud nevznikne hustá táhnoucí se poleva. Míchá se cca 10 minut, tak doporučuji opět využít robota.
Teplé šneky ještě na plechu polejeme polevou a necháme ji několik minut vsáknout. Šneky od sebe opatrně oddělíme a vyjmeme je z plechu. Nejlepší jsou ještě trochu teplí :-).