Korpus
180 g hladké mouky
20 g bramborového škrobu
50 g moučkového cukru
100 g vychlazeného másla
70 g ledové vody
Mouku promícháme s cukrem a bramborovým škrobem, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, ledovou vodu a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vyválíme plát a vložíme do koláčové formy o ∅ 24 cm, přitlačíme jej k okrajům formy a na horní hraně seřízneme. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na něj pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem, poté sundáme zátěž a dopečeme dalších 10 minut.
Čokoládová náplň
500 ml mléka
50 g třtinového cukru
30 g hladké mouky
20 g bramborového škrobu
5 žloutků (bílky nevyhazujte, můžete je zamrazit a použít později na bílkové pečivo)
150 g hořké čokolády (70%)
2 lžíce malinového džemu
Čokoládu, pokud nemáme čočky, nasekáme na menší kousky. Polovinu mléka svaříme s třtinovým cukrem. Druhou polovinu mléka ušleháme se žloutky, moukou a škrobem. Tuto směs přilijeme za stálého míchání k vroucímu mléku. Vaříme za stálého míchání, dokud nevznikne hustý puding. Na závěr do pudingu nasypeme čokoládu, lehce promícháme, necháme 1 minutu odstát, aby se čokoláda rozpustila, a vymícháme metličkou hladký krém.
Předpečený korpus potřeme malinovým džemem a přelijeme na něj čokoládový puding. Uhladíme a dáme péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 175°C s ventilátorem.
Po upečení necháme vychladnout ve formě na roštu.
Na ozdobení
30 g hořké čokolády
čerstvé nebo lyofilizované maliny
malé sněhové pusinky
Vychladlý koláč vyjmeme opatrně z formy a položíme na servírovací talíř. Čokoládu nastrouháme najemno, posypeme jí povrch koláče a na ni poklademe maliny a pusinky.
Koláč je nejlepší druhý den, kdy je už odleželý.