Suroviny na cca 40 sušenek
350 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
200 g másla
2 žloutky
1 pomeranč
špetka soli
Pomeranč před použitím omyjeme, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Z pomeranče na jemném struhadle ostrouháme oranžovou vrstvu a vymačkáme šťávu.
Mouku promícháme s prosátým moučkovým cukrem a solí, přidáme máslo nakrájené na malé kostičky, žloutky, pomerančovou kůru a 2 lžíce pomerančové šťávy. Vypracujeme těsto, to zabalíme do potravinářské folie a dáme na 30 minut vychladit do ledničky.
Vychlazené těsto rozválíme na plát silný 0,5 cm a vykrajujeme z něj kolečka o ∅ 7 cm. Kolečka klademe s mírnými mezerami na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 170°C. Po upečení necháme vychladnout.
Ozdoby
50 g hořké čokolády
20 g bílé čokolády
gelová červená barva
½ lžičky másla
½ lžičky mléka
Hořkou čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni. Naplníme ji do jednorázového zdobicího sáčku, ustřihneme jen malý koneček, aby byl otvor malý, a na vychladlé sušenky nakreslíme růžky a oči.
Bílou čokoládu rozpustíme s máslem a mlékem ve vodní lázni, rozmícháme v ní trošinku gelové barvy a také ji naplníme do jednorázového zdobicího sáčku. Ustřihneme koneček a vytvoříme nosy. Sušenky dáme vychladit do ledničky.
V uzavřené nádobě uchováváme 14 dnů.