V Sonnentoru mě poprosili, jestli bych jim nevymyslela nějaký recept z kurkumy, kterou právě uváděli na trh, a rovnou jej neupekla pro zákazníky jejich brněnské prodejny na Šilingrově náměstí. Sušenky měly úspěch, tak se o recept podělím i s Vámi.
Sušenky jsou křehoučké, máslové a kurkuma jim dodává krásnou žlutou barvu.
Na 25 ks sušenek potřebujeme
140 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
30 g sýru Cheddar
1 lžíce kurkumy
1 lžíce na hrubo nasekaných čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, oregano)
špetka soli
Cheddar nastrouháme na jemno a smícháme jej se všemi zbývajícími surovinami. Vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme váleček o ∅ 3,5 cm. Ten zabalíme do potravinářské fólie a dáme jej na 30 minut do mrazničky.
Vychlazené těsto nakrájíme na kolečka asi 0,5 cm silná. Klademe je v nevelkých rozestupech od sebe na pečicím papírem vyložený plech. Hroty vidličky můžeme na sušenkách vytvořit ozdobné šrafování. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout na plechu.
Nejlepší jsou pár dnů odležené. V uzavřené nádobě vydrží minimálně 14 dnů, ale nikdy jsem to vlastně nestihli otestovat :-).
Jé, to vypadá dobře.
Pěkný den, je možné je upéci z hladké špaldové mouky? Děkuji za odpověď, Jana
Netuším, vyzkoušejte to.