Ze sobotního festivalu autentických vín v Boleradicích jsem si přivezla koncentrovaný hroznový mošt Sapa od Richarda Stávka z Němčiček. Redukuje se vařením, ročník 2014 má přibližně 20% původního objemu. Poprvé jsem jej ochutnala na květnové přehlídce naturálních vinařů Víno není vinno v Brně, kde jsem si ji nazvala vinným demi glace. Konečně ji mám i doma, a tak tu je první recept s ní. Koláč z křehkého mandlového těsta s náplní z ricotty a mandlí a nahoře maliny se Sapou. Je to mňam!
Těsto
170 g hladké mouky
30 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí
90 g másla
30 g moučkového cukru
1 žloutek
špetka soli
2 lžíce vody
Ze všech surovin vypracujeme velmi rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo, hladké těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme vychladit na ½ hodinu do ledničky.
Vychlazené těsto rozválíme na kruh o ∅ 30 cm a přeneseme jej na plech vyložený pečicím papírem.
Náplň
125 g ricotty
30 g moučkového cukru
30 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí
300 g malin
10 g kukuřičného škrobu
20 g třtinového cukru
2 lžíce koncentrovaného hroznového moštu Sapa nebo balsamika
1 vejce
5 g mandlových plátků
Vejce vyšleháme metličkou a ⅔ odlijeme k ricottě, přidáme k ní moučkový cukr a mandlovou moučku a metličkou ji lehce vyšleháme do krémovité konzistence. Rozetřeme ji na připravené těsto tak, aby zůstal volný třícentimetrový okraj.
Maliny promícháme v misce s kukuřičným škrobem a třtinovým cukrem, potom přidáme Sapu nebo balsamiko, krátce opět promícháme a maliny rozprostřeme na ricottovou náplň.
Okraj těsta přehneme přes maliny a potřeme jej zbylým vajíčkem. Maliny uprostřed posypeme mandlemi. Pečeme 35 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C s horkovzduchem.
Po upečení přesuneme z plechu i s pečicím papírem na rošt a necháme úplně vychladnout.
Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
… i s Poutníkem Divočákům z Blanska chutnal 🙂 |
Laskominy byly u toho, Boleradice 8. 8. 2015 |
Až do kuropění to někteří vydrželi |
Vypadá to naprosto dokonale a určitě podle fotek byla skvělá nálada 🙂
Jo, celá akce byla úžasná. Krásné prostředí, skvělá vína a lidé, které to opravdu zajímalo.