Grilujete? Tak sežeňte poslední dozrávající meruňky a udělejte si z nich výborný salát spolu s ostružinami, lískovými ořechy, koncentrovaným hroznovým moštem Sapa od Richarda Stávka a ořechovým olejem.
Suroviny na dvě porce
½ hlávky salátu lollo biondo nebo dubáčku
hrst mladého špenátu
5 meruněk
20 ostružin
hrst lískových ořechů
2 lžíce oleje z lískových ořechů
1 lžička citronové šťávy
2 lžíce Sapy nebo balsamica
sůl
bílý pepř
Lískové ořechy nasypeme na rozpálenou pánev, kde je pražíme asi 3 až 5 minut. Během pražení je občas prohodíme, aby se rovnoměrně udělaly ze všech stran. Upraženým ořechům popraská tenká hnědá slupka. Ihned je nasypeme na papírovou utěrku nebo pečicí papír. Promneme je v zabaleném papíru, tím je zbavíme hnědé slupky. Ořechy nasekáme na menší kousky.
Meruňky rozkrojíme na půlky a vyjmeme z nich pecku. Dáme je grilovat na 2 až 3 minuty řezem dolů.
Společně metličkou vyšleháme ořechový olej s citronovou šťávou, trochou soli a pepře. Salát natrháme na menší kousky, přidáme špenát, zálivku a promícháme rukama.
Na dva talířky rozdělíme salát, na něj poklademe ostružiny, grilované meruňky, posypeme ořechy a celé pokapeme Sapou nebo balsamicem.