Minulou neděli jsme v Tišnově pořádali Restaurant day, na kterém jsem prodávala v rámci polského menu i tento makový sernik. Spoustě lidí moc chutnal a prosili o recept, jenže já ho nestihla ani vyfotit, tak jsem jej musela dělala tento víkend znovu. Ostatně, stejně jsme potřebovali nějakou energetickou bombu na plánovaný sobotní výlet podél Svitavy do Bílovic
Makový korpus
125 g změklého másla
10 g vanilkového cukru
40 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
3 vejce
40 g třtinového cukru
150 g modrého máku
50 g mandlové moučky nebo jemně mletých mandlí
špetka soli
Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moučkou. Sernik se peče ve vodní lázni, proto doporučuji použít silikonovou formu, kterou není potřeba ani vymazávat. Pokud použijeme klasickou plechovou formu, musíme ji zvenčí obalit v několika vrstvách alobalu, aby se do ní během pečení nedostala voda.
Pomletý mák smícháme s mandlovou moučkou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
Máslo utřeme s citronovou šťávou, vanilkovým a moučkovým cukrem do pěny. Postupně do pěny zapracujeme jeden po druhém žloutky. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého postupně po lžících zašleháme třtinový cukr. Sníh spolu se sypkými surovinami opatrně zamícháme do máslové pěny. Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme cca 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.
Tvarohová náplň
500 g měkkého tučného tvarohu (v kostkách)
4 vejce
100 g krupicového cukru
50 g změklého másla
10 g vanilkového cukru
2 lžíce bramborového škrobu
špetka soli
Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký, jako ten ve vaničkách.
Žloutky oddělíme od bílků. Bílky se solí ušleháme na tuhý sníh, ke konci zašleháme do sněhu 50 g krupicového cukru.
Máslo, zbývající krupicový cukr a vanilkový cukr ušleháme do hladké pěny. Postupně do pěny zašleháme po částech žloutky a pomletý tvaroh.
Do tvarohové pěny zamícháme vařečkou velmi zlehka bílkový sníh a bramborový škrob.
Na předpečený makový korpus rozetřeme tvarohovou směs, kterou na povrchu uhladíme. Formu se sernikem postavíme do hlubšího plechu a na plech nalijeme vařící vodu, která by měla dosahovat do poloviny výšky dortové formy.
Pečeme 60 minut v troubě předehřáté na 180°C. Během pečení můžeme přikrýt formu alobalem, aby zůstal koláč na povrchu světlý. Upečený koláč by měl na povrchu lehce pružit. Sernik nevytahujeme ihned z trouby, aby se nesrazil. Troubu vypneme a pootevřeme a sernik v ní necháme jednu hodinu chladnout. Následně jej necháme odležet celou noc a teprve potom jej vyjmeme z formy.
Dnes jsem zkousela, je moc dobry
Vyzkoušeno- Je stejně úžasný jako ten s brusinkami… Používám silikonovou formu a vždycky dost zapasím s tím, jak vyndat celý sernik tak, abych ho nenalomila nebo nesmáčkla po stranách… Nemáte na to prosím nějaký fígl?
Nepoužívám silikonovou formu
Mák mám ráda a tohle vypadá fakt skvěle
Vypadá to opravdu skvěle, určitě vyzkouším.
Teda vypadá nádherně ! I když mák nemusím moc často, hned jsem na tohle dostala chuť
Včera jsem na váš blog narazila a už jsem si stihla pročíst několik receptů. Všechny se mi zdají strašně super a chystám se, že si většinu vašich receptů přepíšu do sešitu, abych měla vše po ruce, a taky abych se donutila něco z toho zkusit
Hodně se mi zalíbily recepty s fialkami, tak už se těším až budou
Všechno u vás vypadá táák nádherně, až radost pohledět 
Díky
Výlet vydařený – a koláč vypečený – super!!!
Jo!
Maryno, myslíte, že by šlo péct jen s pekáčem vody na dně trouby, jako peču cheesecake? Děkuji, Ilona
Šlo, ale není to úplně ono, sernik je oproti cheesecaku nadýchanější a potřebuje k pečení vodní lázeň.
To nevypadá marně! V Tišňově je docela slušná skautská základna, ne?:)
To netuším.