Po dlouhé době služební cesta na Pernštejn a první co tam slyším: „Dnes nebude žádná laskomina a její focení?“ 🙁 Tak jsem to hned další týden musela napravit a přivezla jim koláč z křehkého ořechového těsta s karamelizovanými jablky s pravou vanilkou. Na oplátku měly být řízky, ale třeba to s nimi klapne příště :-).
Těsto
150 g hladké mouky
100 g vlašských ořechů
125 g másla
80 g moučkového cukru
1 žloutek
4 g prášku do pečiva
špetka soli
Mouku prosejeme spolu s cukrem a práškem do pečiva, zamícháme do ní sůl a jemně mleté ořechy. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, žloutek a vypracujeme těsto. To rozdělíme na poloviny, jednu zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky. Druhou půlku rozmačkáme po celé ploše dortové formy o ∅ 23 cm, jejíž dno jsme předem vyložili pečicím papírem. Těsto propícháme vidličkou a dáme na 30 minut chladit do ledničky.
Vychlazené těsto ve formě předpečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem.
Náplň
1½ kg jablek
100 g krupicového cukru
1 citron
semínka z půlky vanilkového lusku
20 g bramborového škrobu
Jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a každou čtvrtku rozkrojíme na tři části. Do širšího kastrolku nebo hlubší pánve dáme cukr a citronovou šťávou, za stálého míchání na mírném plameni jej rozpustíme. Rozpuštěný cukr necháme bez míchání asi 1 až 2 minuty zezlátnout, přidáme jablka a vanilku. Jablka pět minut vaříme a opatrně promícháváme vařečkou, aby se příliš nerozpadla. Kastrolek sundáme z hořáku. Škrobovou moučku rozmícháme v ½ dcl vody a za stálého míchání přilijeme k jablkům. Směs rozprostřeme na předpečený korpus.
Druhou polovinu těsta rozválíme na plát silný asi 4 mm, z něj nařežeme dlouhé proužky široké cca 1,5 cm a ty naskládáme do mřížky na povrch koláče.
Pečeme 50 až 60 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Po upečení necháme vychladnout, před podáváním můžeme poprášit vanilkovým nebo moučkovým cukrem.
Musím pochválit. Určitě nepeču naposled. Doma sklidil koláč velký úspěch. Děkuji! Petra
Dobrý den Maryno,
náhodou jsem objevila Vaše recepty a hned vyzkoušela tento koláč. Za mě, dokonalé nebe v hubě, nedožil večera 🙂
Děkuji !
Alena
Jé, to vypadá lákavě. Šlo by to i s mandlemi? Co myslíte?
Šlo, ale ořechy se hodí víc.
Dobrý den,
chci zkusit Váš recept. Můžu ho dát i na plech a případně na jak velký? Děkuji
Můžete ho péct i na plechu, ale na tom vyšším (pekáčku), rozměr formy tam máte uvedený, tak si musíte podle rozměru plechu upravit poměr surovin nebo zmenšit plech pomocí alobalu nebo papíru na pečení.
Výborný!
Jen ho příště udělám taky na plech, v dortové formě zbytečně dlouho stydl a lákavě voněl…
Dala jsem máslo s Herou 1:1, těsto bylo hodně mazlavé, tak jsem musela přidat mouku a pak se trošku trhalo. Může to být tou Herou?
Děkuji, Rita.
Dotaz na Heru na mém blogu? To se moc nepovedlo 🙂 (měla jsem s nimi problémy, protože mi ukradli recepty). Hera není rozhodně tak tuhá jak máslo a na křehké těsto bych ji rozhodně nepoužila.
Je skvělý!
Jedli jsme ho ještě teplý a byl úžasný
LUXUS…
Ten je k nakousnutí! 🙂