Narozeninový únorový maraton se chýlí ke konci. Žiži dostala k 6. narozeninám nepečený kokosový cheesecake s plátky manga a karamelizovanými pistáciemi a opět jej víc ocenili dospěláci. Ještěže fixy se třpytkami zabodovaly :-).
Korpus
250 g máslových nebo celozrnných sušenek
125 g másla
Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout. Mezitím rozemeleme nebo rozdrtíme sušenky, přidáme máslo a promícháme. Směs rozložíme po celé ploše i bocích formy (∅ 23 cm, koláčová, nejlépe s odnímatelným dnem) a rovným dnem skleničky dobře umačkáme ke dnu. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 165°C.
Kokosový cheesecake
350 g ricotty
100 g strouhaného kokosu
80 g moučkového cukru
200 g smetany ke šlehání
Ricottu šleháme asi 2 minuty s kokosem a prosátým cukrem, přilijeme k ní smetanu a šleháme, dokud krém nezhoustne. Krém naplníme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou (např. Wilton 1M) a nastříkáme jej na předpečený korpus.
Na ozdobu
20 g krupicového cukru
5 g vody
5 g zelených nesolených pistácií
zralé mango
Pistácie nasekáme na menší kousky.
Cukr dáme do kastrolu se silným dnem, zalijeme vodou, promícháme a dáme vařit. Bez míchání necháme cukr rozpouštět, dokud nezíská světle karamelovou barvu, měl by mít teplotu 118°C, tzv. soft–ball stage. Přidáme pistácie a za stálého míchání na mírném plameni vaříme, dokud karamel ještě lehce neztmavne. Přelijeme na pečicí papír a necháme vychladnout. Nožem rozsekáme na menší kusy.
Mango oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme z něj tenké plátky (použila jsem škrabku na brambory). Plátky smotáme do ruliček a ozdobíme jimi koláč. Posypeme nasekanými karamelizovanými pistáciemi.
Dobrý den, jak dlouho předem se dá dort udělat prosím?
Ahoj, děkuji za krásný recept. Jak dlouho předem jej můžu mít připravený prosím?
Tak jeden den.
Tak hotovo. Včera ho měla dcera k narozeninám. Vydržel od rána do odpoledne úplně bez úhony. Byl nádherný i z dortové formy. Oslavenkyně (5let) si ho sama zdobila krémem a malinami a fialkami, Starší ségra pomohla s mangem. U dětí i některých dospěláků obrovský úspěch. My ostatní se olizovali nad manželovo citronovým dortem (na mě je tenhle moc sladký a kokosový :-D)
Vyborny, ale trosku ridke, kde jsem udelala chybu? Ten kokos se ma pomlet? Byli to trochu hrube. Dekuji��
Vypadá to nádherně 🙂 Máte krásnou formu, kde se dá sehnat? A jakou používáte ricottu? Já jsem začala kupovat od farmáře a je taková sušší, drobivá. Nevím jestli by šla vyšlehat. Lenka
Lenko, forma je z Anglie od firmy Silverwood, u nás jsem je zatím prodávat neviděla. Ricottu používám od Gran Moravie, která je také sušší, ale v tomto případě by se hodila klidně i nějaká krémovější, případně nahradit mascarpone.
Děkuji 🙂