Tuli měla narozeniny a tohle byl dort pro ni! Oslava to byla velkolepá a bujará 🙂 a tenhle makovo-citronový dort měl velkou konkurenci v cheesecaku z mascarpone s brusinkovým želé a karamelizovanými pistáciemi. Za mě ten večer vyhrál cheesecake a o recept na něj musím ještě Mišáka připravit.
Korpus
160 g másla
100 g krupicového cukru
3 větší vejce
160 g hladké mouky
5 g prášku do pečiva
25 g celého modrého máku
špetka soli
1 citron
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
Dno dortové formy o ∅ 20 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Citron propaříme: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu.
Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva a zamícháme do ní celý mák, citronovou kůru a sůl.
Máslo utřeme spolu s cukrem do bohaté pěny, obě suroviny se musí dobře propojit. Následně vetřeme do másla vejce jedno po druhém, každé vejce se musí dobře zapracovat a jako poslední vetřeme 2 lžíce citronové šťávy. Vznikne hladký nadýchaný krém, do nějž opatrně stěrkou vmícháme suché suroviny. Těsto nalijeme do připravené dortové formy, uhladíme na povrchu a pečeme 40 až 50 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem. Po upečení necháme vychladnout na roštu. Vychladlý korpus vodorovně prořízneme na dvě poloviny.
Rybízový krém
300 g černého rybízu (může být mražený a červený nebo jejich mix)
100 g třtinového cukru
2 plátky želatina (cca 4 g)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička bramborového škrobu
250 g mascarpone
150 g smetany ke šlehání
Želatinu namočíme do studené vody a necháme ji nabobtnat, před použitím by měla připomínat konzistencí pomačkaný igelitový sáček.
Rybíz spolu s cukrem povaříme 5 minut, přilijeme citronovou šťávu a za stálého míchání bramborový škrob rozpuštěný v jedné lžíci vody, necháme opět projít varem a sundáme z plamene. Ještě teplé propasírujeme přes sítko. Pyré vrátíme do kastrolku, dáme do něj vymačkanou želatinu (zbavenou přebytečné vody) a na mírném plameni zahříváme, dokud se želatina nerozpustí. Směs nesmí projít varem. Takto připravené rybízové želé dáme vychladit do ledničky.
Tři lžíce želé si uschováme na potření dortu. Zbývající želé vyšleháme spolu s mascarpone na krém, přilijeme vychlazenou smetanu a šleháme dokud krém opět nezhoustne.
Skládání dortu
2 lžíce citronového likéru
1 lžička celého modrého máku
okvětní plátky růží
Citronový likér rozmícháme s dvěma lžícemi vody.
Spodní část korpusu položíme na dortový podnos nebo talíř, korpus navlhčíme dvěma lžícemi citronového punče, potřeme jej odloženým rybízovým želé a na to opatrně rozetřeme ¼ krému. Přikryjeme druhou částí korpusu a ten opět nahoře navlhčíme zbývajícím citronovým punčem.
Cukrářský sáček se zdobicí špičkou (Wilton 1M) naplníme krémem a na vršek dortu nastříkáme růže. Sáček musíme držet kolmo ke korpusu a stříkáme malé šneky od středu k okraji Na závěr dort posypeme mákem a okvětními plátky růže.
Ahoj dort vypadá božský, chystám se na něj ve St! Jen se zeptám recept na ten zmiňovaný cheesecake najdu někde? Dík,
Dobrý den, nedostala jsem upozornění na komentář, tak reaguji pozdě. Ne ten jsem nedělala já, tak tu na něj recept nemám.
Dort vypadá moc krásně a stejně dobře musí i chutnat 🙂
Ano, přesně to jsem myslela Karol, jdu to vypátrat, děkuji.
Postup, včetně použité špičky je popsaný v receptu, proto jsem nepochopila dotaz.
Z toho si nic nedělej, mě přijde denně minimálně jeden dotaz, který nechápu, protože už jsem na něj v komunikaci s touto osobou odpovídala (ideálně v e-mailu, na který odpovídá, a který má odcitován pod svým dotazem 😀 ) Dort vypadá úžasně a jelikož maminčin manžel, který má narozeniny, má rád mák, asi padne volba na něj 🙂
Ozdobený je tedy opravdu nádherně 🙂 A rybíz mi hned připomněl babiččinu zahrádku 🙂
Krásné, Mary, zrovna sháním nějaké zdobítko, jaké máš prosím?
Jaké zdobítko? Nevím co je tím myšleno.
Dita asi myslela nastavec na sacok (spic) akym si to robila. Je to v texte tusim Wilton 1M.
Perfektný napad :). Vyzera to uzasne.
To zdobení vypadá překrásně. 🙂