Mám novou letní lásku – kotlík ;-). Osvědčil se nám už při vaření chobotnice na bečce a teď na chatě jsme jej trápili hned dvakrát. Po 8 litrech guláše se při tom množství strávníků jen zaprášilo a po Ragú alla Bolognese druhý den taky. Všechno to z něj chutná tak nějak líp… to určitě tím kouřem, popelem a pomalým dušením. Suroviny uvedené v receptu jsou jen orientační. Místo vína můžete podlévat i pivem. No a tak skvěle jsme to uvařili s Michalem a Markem.
Suroviny
2 kg cibule
150 g slaniny
1 lžíce krupicového cukru
2 kg hovězí kližky
červená mletá sladká paprika
rajský protlak (větší konzerva)
5 stroužků česneku
1 chilli paprička
1 l červeného vína
4 zelené papriky
10 větších brambor
8 špekáčků
½ starého chleba
sůl
pepř
Slaninu nakrájíme na menší kostičky, vhodíme ji do nahřátého kotlíku, až se začne tavit, přidáme cibuli nakrájenou na kostky a restujeme za občasného míchání dokud nezačne cibule hnědnout. Přidáme lžíci cukru a necháme jej zkaramelizovat.
K osmažené cibuli přidáme maso nakrájené na větší kostky, přidáme trochu čerstvě pomletého pepře a orestujeme je z každé strany, zaprášíme sladkou paprikou, cca 1 minutu restujeme. Přidáme protlak, rozetřený česnek a chilli papričku nakrájenou na malé kousky. Podlijeme vínem a vodou tak, aby bylo maso ponořené, a osolíme. Můžeme přidat i čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn…) Kotlík přikryjeme pokličkou a vaříme 3 hodiny na mírném ohni.
Starý chléb namočíme do vody, aby změkl. Po třech hodinách přidáme chléb rozdrcený v rukách do kotlíku spolu se zelenou paprikou nakrájenou na kostičky a vaříme dokud nebude maso měkké, cca další hodinu.
Špekáčky nakrájíme na půlkolečka, můžeme je před přidáním do guláše orestovat na pánvičce, tak budou ještě lepší. Hodinu před koncem vaření přidáme ke guláši oloupané brambory nakrájené na osminky a špekáčky. Vaříme, dokud brambory nezměknou.
Ladislav: nejak mi tam nepasujú tie špekáčky uprednostňujem radšej viac druhov mäsa- ale je to len vec názoru. Hovorí sa, že kapustnicu, guláš a faluľu mepokazíš ničím.
To vypadá naprosto božsky! Guláše já zbožňuju a takhle v tom kotlíku to musí být vynikající 🙂
měli jsme tam chalupu. kdyby tě zajímalo víc, můžem si napsat
majka.urb@seznam.cz
Maryno, já se přiznám, že sice na guláš bych taky chuť měla, ale o hodně víc mě zajímá jeho název Sklenský. Pochází snad ze Skleného (třeba nad Oslavou).
krásný letní den Majka
Přesně z toho Skleného :-), proč?
Mňam tak takovou chuť na guláš jsem dlouho neměla 😀
😀 já jsem při tom sepisování receptu také měla co dělat, už se nemůžu dočkat, až ho zase vytáhneme