Luxus! Hutný těžký vanilkový cheesecake/sernik, zjemněný vanilkovým crème brûlée s křupavou karamelovou krustou. Tenhle dezert vám určitě neudělá ostudu při žádné příležitosti 🙂 Recept je z Moich Wypieków.
Suroviny na cheesecake
500 g měkkého tvarohu (ne ve vaničkách)
250 g ricotty
1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (365 g)
semínka z půlky vanilkového lusku
3 vejce
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce bramborového škrobu
Dno dortové formy o ∅ 23 cm vyložíme pečicím papírem.
Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký, jako ten ve vaničkách.
Tvaroh rozmícháme dohladka s ricottou, přidáme všechny zbývající suroviny, dobře je promícháme, ale tak, aby se do těsta nedostalo moc vzduchu. Pokud máte raději sladší dezerty, můžete do těsta přidat 2 až 4 lžíce moučkového cukru. Směs nalijeme do dortové formy. Na spodní příčku trouby umístíme hlubší plech, na který nalijeme vařící vodu. Cheesecake pečeme přibližně 60 minut na střední příčce trouby při teplotě 150°C bez horkovzduchu. Upečený koláč by měl na povrchu lehce pružit.
Suroviny na crème brûlée
4 žloutky
2 lžíce moučkového cukru
semínka z půlky vanilkového lusku
300 ml smetany ke šlehání
2 lžíce krupicového cukru
Ke konci pečení cheesecaku si vyšleháme do pěny žloutky s moučkovým cukrem a semínky vanilky (cca 5 minut). Do žloutků zamícháme smetanu a směs nalijeme na upečený koláč. Teplotu v troubě snížíme na 120°C, vytáhneme plech s vodou a koláč pečeme dalších 60 až 90 minut. Po upečení musí být vrchní vrstva světlá a lehce gumová.
Koláč necháme vychladnout při pokojové teplotě a potom dalších 12 hodin v ledničce. Před podáváním na něm vytvoříme karamelovou krustu. Cheesecake na povrchu osušíme papírovou utěrkou a posypeme tenkou vrstvou krupicového cukru, který zkaramelizujeme flambovací pistolí. Před krájením je potřeba nahřát flambovací pistolí i nůž, aby povrch při krájení nepopraskal. Karamelovou krustu můžete také vytvořit zapečením během několika sekund pod grilem. Tuto variantu jsem nezkoušel osobně, ale je uvedena v komentářích pod původním receptem.
Šla by vynechat ta lžíce mouky? Potřebovala bych, aby to bylo bez lepku a nemám po ruce žádnou bezlepkovou mouku…
Zkuste to, nevím. S bezlepkovým pečením nemám moc zkušenost.
Pekne sa to podarilo!
Dva moje hodně oblíbené dezerty v jednom?! No ty bláho, tohle asi budu muset vyzkoušet, protože mi teda sliny tečou z pusy jen při pohledu na fotku!
Tak to jsem ráda, že jsou fotky tak lákavé.
N to je fakt nádhera! Créme brulée jsem zkoušela asi před dvěma měsíci, leč nepovedlo se dokonale, ale tvoje cheesecaková varianta vypadá tak úchvatně, že bych si ji hned dala! Já se zítra chystám na cheesecake marcipánovo-kávový,ale tenhle je teda minimálně o dvě třídy víš!
Madli, myslím, že marcipánovo-kávový se mu určitě vyrovná 🙂
Krásný dortík přesně podle mého gusta! Můžu se zeptat, co jsi použila za to krásné šedé pozadí? Vrtá mi to hlavou, děkuju
Ahoj Karolíno, díky, to šedé pozadí je klasické fotografické pozadí, co se prodává v rolích. Ale ani netuším, jaký přesně odstín, dostala jsem kousek použitého.
Marynko, vypadá to úžasně !!!! Musím se přiznat, že crème brûlée jsem ještě nikdy nedělala, bála jsem se, že bude příliš složitý, ale v tvém podání zní docela lehce …. navíc jsem si minulý týden koupila nového robota i s mlýnkem na maso, takže o další důvod víc to vyzkoušet …přeji ti krásný víkend …pa, pa Marki
Áááááách. Díky za recept:-). Určitě vyzkouším!