Šťavnatý ovocný koláč z křehkého těsta s křupavou mandlovou krustou na povrchu. Natrpklost a kyselost brusinek mu dodávají výborný říz.
Těsto
175 g hladké mouky
100 g másla
1 žloutek
1 lžíce moučkového cukru
1 lžíce kysané smetany
1 lžíce vody
Ze všech suroviny vypracujeme vláčné hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně ½ hodiny vychladit v ledničce.
Připravíme si kulatou formu na koláč, nejlépe s odnimatelným dnem, o ∅ 23 cm.
Těsto rozválíme a vložíme do formy tak, aby pokrývalo i boční strany formy. Na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme zátěž (fazole, keramzit), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C. Poté z upečeného podkladu koláče vyjmeme papír se zátěží a dopečeme ještě 5 minut. Během pečení si připravíme náplň.
Náplň
2 velká jablka
100 g čerstvých brusinek
1 lžíce kukuřičného škrobu
50 g třtinového cukru
70 g másla
50 g krupicového cukru
1 lžíce medu
100 g mandlových plátků
Jablka rozkrojíme na čtvrtky, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Promícháme je se škrobovou moučkou, třtinovým cukrem a brusinkami. Rozložíme je na předpečený podklad koláče, ten vrátíme do trouby a pečeme 20 minut při 180°C s horkovzduchem.
Máslo rozehřejeme a přimícháme k němu med a krupicový cukr, až se rozpustí, přidáme mandle. Po 20 minutách pečení koláč vytáhneme a rozložíme na něj mandlovou směs. Vrátíme do trouby a pečeme při stejné teplotě, dokud mandle neznačnou zlátnout, cca 10 až 15 minut.
Upečený koláč necháme ve formě vychladnout. Můžeme jej podávat ještě vlažný s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou, kysanou smetanou…
Zrovna jsem koláč dopekla, sice jsem nepoužila brusinky, protože je moc nemusím, ale i tak je výborný <3 Mňamka!
Tento koláč je neuvěřitelně dobrý. Pekla jsem už asi 3x a pokaždé s ním slavím úspěch. Děkuji za recept.
koláč jsem upekla včera a dnes jsem ho vzala na posezení s přáteli a zaprášilo se po něm téměř okamžitě.
Tak Maryno, skvely recept. Pred chvili jsem ho vytahla z trouby a uz je pulka pryc. Smekam! Je krasne citit maslo, oprazene mandle-skvela kombinace!!
Díky, jsem ráda, že se aspoň někomu daří. Někdy mám totiž pocit, podle některých komentářů, že by bylo lépe nic nedělat a blog zrušit 🙂
Jen to ne, bez vašich úžasných receptů bych byla bezradná… Máte úžasně popsané postupy a vždy se mi podle nich daří vykouzlit dobroty, které se nedožijí druhého dne 🙂
Tenhle koláč je v plánu hned na zítra…
Děkuji
Marynk, krasny kolac!!! Mam na Tebe dotaz: zpracovala jsi testo jako pate brisee s vychlazenym maslem? Moc diky. Chystam se na nej:)
Ano, nejlepší je máslo co nejchladnější a těsto vypracovat rychle.
Moc dekuji.jdu do toho:)
Mam hned dve otazky:-):
V jake forme jsi ten kolac pekla? Ma nadherny tvar.
Jak se ti dari testo na kolaci na tech okrajich udrzet? Mne se vzdycky sesune dolu.
Krasna prace!
Veroniko, je to pečené v koláčové formě s hladkým okrajem, je podobná dortové, jen nemá odnimatelné dno a je trochu nižší. K udržení těsta i na okrajích je potřeba zátěž během předpékání korpusu, musí být po celé ploše formy a ve vyšší vrstvě, zvlášť na okrajích.
No tak ten musí být opravdu famózní! Já chci taky zásobu šťavnatých brusinek!
Madli, čerstvé mají pořád v Bille, alespoň v Brně. Jinak ty velké mražené mají v Makru.