Hokus pokus a láska na první kousnutí 🙂 Tuhle buchtu jsem nepekla rozhodně naposledy. Ač by se mohlo zdát, že je to obyčejný makovec, tak je tak akorát šťavnatý a úžasně nadýchaný. Přitom vznikl jako z nouze ctnost – chuť na něco s mákem a taška přezrálých hrušek – k tomu oblíbené třené těsto a voilà, skvělá a jednoduchá podzimní buchta byla na světě.
První varianta byla s celým mákem, druhý den jsem vyzkoušela variantu s mletým. Pro mě osobně vyhrála ta s celým mákem, těsto bylo nadýchanější a pěkně to křupalo. S mletým mákem sice byl makovec takový makovější, ale zase tolik nenaskočil. Volba je tedy jen na vás.
Karamelizované hrušky
700 g hrušek
40 g másla
40 g třtinového cukru
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na malé kostky. V kastrolku zahříváme máslo s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidáme hrušky a vaříme na středním plameni, dokud se neodpaří většina tekutiny (mělo by jí zůstat 2 až 3 lžíce), mícháme jen občas a opatrně, aby se hrušky příliš nerozpadly. Tekutinu slijeme stranou a oboje necháme vychladnout.
Těsto
200 g másla
140 g třtinového cukru
3 vejce
170 g hladké mouky
70 g modrého máku
1½ lžičky prášku do pečiva
trochu skořice a moučkového cukru na posypání
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky formy vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva a promícháme s mákem. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny (cca 10 minut), poté do něj zašleháme vejce – jedno po druhém, dokud se to předchozí dobře nepropojí s máslem. Na závěr mouku s mákem a 2 až 3 lžíce šťávy z hrušek.
Polovinu těsta nalijeme do formy a rozetřeme po celé ploše. Na těsto poklademe hrušky a ty přikryjeme druhou polovinou těsta.
Pečeme 40 až 45 minut v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem. Zda je makovec upečený, zjistíme špejlí. Po vytažení z trouby jej hned pocukrujeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout na roštu.
Po dvou nepovedených pokusech o karamelizované hrušky jsem to vzdala a koláč udělala z hrušek čerstvých.. Lepší makovec jsem nejedla. Díky za recept, vzhledem k nadbytku hrušek mi chuť tohoto koláče z jazyku asi jen tak nezmizne. :))
Káča
Milá Maryno, makovec je fantastický. Díky za skvělý recept a mnoho inspirací!
Ana
Bylo to naprosto úžasné…. Děkuji za krásné recepty, zatím chutná vše 🙂
Jen mi to přišlo až moc sladké…
Příště zkusím dvojitou dávku a na celý plech 😉
Recept musím moc pochválit, makovec jedli i ti co mák neradi, až se jim dělaly boule za ušima. Měl být na zítřejší výlet,ale nezbyl ani drobek.. Takže večer peču hned další várku 🙂 J.
🙂
Buchtička přímo luxusní :-))
Ale kdo ví kdy ji zase upeču, protože už je tu zase spousta nových lákavých kouskú co si říkají o vyzkoušení.
Luca
parádny jednoduchý recept, určite vyskúšam..konečne niekde využijem nemletý mak (nemám totiž mlynček :))
zajímá mě, jestli tě kamarádi sledují, když kvůli nim byl vlastně blog založen?:) a koláč jako vždy skvělý!
Kamčo, kamarádi čtou a pečou a vaří, ale tady moc nekomentují, raději mi to řeknou osobně 🙂
Miluju mák (a doma ho máme čerstvého na pytle) a miluju hrušky a tohle je skvělý recept! A vypadá to moc pěkně! 🙂
Tak tohle je něco pro mě! Mňam! Až budu dostávat tašky plné hrušek od maminky, určitě jej vyzkouším, protože mák a hrušky jsou prostě ideální spojenci 🙂 A mák jednoznačně nemletý!
To jsem zvědavá, jak vám bude chutnat. Já jej dnes pekla znovu na zítřejší výlet.
Ahoj Marynko,pokušitelko!Ty jsi se zas vyřádila!Gejzír chutí a nepomletý mák v buchtě miluji!Zítra jsem nechtěla nic péct…..a budu!Ahoj Daja
Marynko, vypadá nádherně … určitě vyzkouším … u mě vítězí varianta s celým mákem …pa, pa Marki
Přesně z těchhle "co dům dal" bývají někdy největší lásky, to znám 🙂 Zkaramelizované hrušky i mák můžu, já mám zrovna na stole tarte tatin…
Nevim, jak je možný, že mák na housce miluju, ale makovec opravdu ne. I když kombinace s hruškami by pro mě byla snesitelnější 🙂
To já mám občas taková maková období, to můžu mák v jakémkoli množství, potom se ho přejím a mám na chvilku pokoj 🙂
To vypadá náramně dobře 🙂 Škoda, že syn má alergii na mák… jedině to zkusit bez máku…
Bez máku to může být také, ale dejte 200 g hladké mouky.