Závisláci na lemon curd, stejně jako já, můžou zkusit změnu – red berries curd. Původně jsem tedy chtěla vyrobit tento krém jen z ostružin, ale bylo jich už málo, tak jsem k nim přihodila ještě další červené bobuloviny a vznikla tahle pikantní lehce nakyslá nádhera. Curd připomíná svou konzistencí puding a dá se používat místo marmelády. Já jej potřebovala do krému z mascarpone a šlehačky, ale na něj recept až někdy příště :-).
Suroviny na cca 550 g
350 g ovoce – ostružiny, maliny, borůvky, černý rybíz, červený rybíz (může být i mražené)
120 g moučkového cukru (množství podle chuti)
šťáva z půlky citronu
2 vejce
2 žloutky
100 g másla
Čerstvé ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes sítko. Mražené ovoce promícháme v kastrolku s moučkovým cukrem, přilijeme k němu 5 cl vody a chvilku povaříme (dokud nezměkne), rozmixujeme a propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili pecek.
Pyré dáme do kastrolku se silnějším dnem, přidáme citronovou šťávu, vejce, žloutky a pokud je pyré z čerstvého ovoce tak i cukr. Na mírném plameni za stálého míchání metličkou přivedeme k varu. Odstavíme z plamene a přimícháme po částech máslo nakrájené na kostičky, až se rozpustí vrátíme kastrol na sporák a za stálého míchání vaříme 3 minuty. Krém začne lehce houstnout. Hotový krém přelijeme do uzavíratelných skleniček a necháme jej vychladnout a ztuhnout alespoň 12 hodin.
V uzavřené skleničce v chladničce vydrží max. 10 dnů.
Z nedostatku jiného ovoce v mrazáku jsem udělala jen blueberry. Teď si odpočívá a zítra krásně doplní pečené koblihy. Přemýšlela jsem nad lehkým odklonem od běžné marmelády či povidel a toto je přesně ono. Díky 🙂
Dobrý den, recept vypadá úžasně. Vypadá to, že brzy bude i příležitost ho i vyzkoušet. Zrovna ten krém s mascarpone do kterého se přidává red berries curd bych potřebovala. Budu péct teď v červenci svatební dort a chtěla bych něco lehkého, ovocného. 🙂
Smím se zeptat jestli jste recept na krém už tady někde na stránkách uveřejnila? 🙂
Je to krém v tomto receptu – košíčky s ovocným krémem
mňam, mňam, mňam, sbíhají se mi sliny! 🙂
Též jsem ještě nezkusila ani lemon verzi…vážně nevím, jak to děláš, že i takovéhle "tekuté" věci vypadají na Tvých fotkách tak chutně 🙂
Díky za pochvalu, ale možná je to tím, že to není až tak tekuté, připomíná to spíš puding těsně po uvaření než úplně ztuhne.
…nesu Ti krásnou zprávu…Tvůj blog, který jsem poslala jako odkaz na email své dceři, velké kuchařce tělem i duší 🙂 odstartoval to, že si vytvořila svůj vlastní
http://culinairechristyn.blogspot.cz/
A proto a za to a kvůli tomu MOC DĚKUJI …
Věrka
To je krásná zpráva! Mám radost
Marynko, u nás je ostružin zatím stále dost …. tak určitě vyzkouším …. děkuju za inspiraci ….. přeju ti krásný první podzimní den ….. Marki
Marki, to mi ani nedošlo, že už včera začal podzim, ach jo 🙁
Hmmm nádhera asi zkusím 🙂
Mám to jako Kaya, jestě jsem se neponořila do závsilosti jménem lemon curd a ty tu servíruješ takovou krásnou rudou nádheru! No nic, jdu si dát alespoň zbylou citronovou mini Pavlovu se švestkovou omáčkou 🙂
To je tedy provokace s tou Pavlovou :-), Madli. Mražák plný bílků, tak se asi také do nějaké pustím.
No vidíš a já se ještě ani nedostala k výrobě lemon curd. Mám totiž takový pocit, že bych se ho pak užrala 😀 Ale asi na to už brzo dojde.
Určitě zkus, je to fakt lahůdka!
Recept vypadá naprosto úžasně! Myslím, že něco takového by u mě v lednici nevydrželo do druhého dne 🙂 Vždy si říkám, kam na takové originální nápady chodíte, a to nemluvím o dobrotách, které jsou k mání v Melounovém cukru. Je moc fajn, že se Vám naskytla taková možnost, přece jen, málokde si člověk může dát ke kávě autentický zákusek, o kterém četl předchozí den na blogu! 🙂 Ať se Vám i nadále tak daří, Eva
Děkuji, ale mé recepty asi tak úplně originální nejsou, spíš bych řekla variací na to co již bylo vymyšleno 🙂