Chléb z podmáslí a brambor, který jsem objevila na blogu Tatter. Je to opět pšenično-žitná klasika z žitného kvásku, podmáslí mu dodává jemnost a krásnou vůni.
1. fáze
200 g uvařených brambor
200 g podmáslí
140 g aktivního žitného kvásku (100% hydratace)
Uvařené vychladlé brambory nastrouháme nebo rozmačkáme, přilijeme k nim podmáslí (to by mělo mít pokojovou teplotu) a kvásek. Vše promícháme, misku přikryjeme potravinářskou fólií a necháme stát na kuchyňské lince 12 hodin.
2. fáze
celý základ z 1. fáze
200 g žitné chlebové mouky
300 g pšeničné chlebové mouky
16 g soli
Po 12 hodinách do základu přidáme prosáté mouky a sůl a 15 minut hněteme těsto. Ze začátku se může zdát dost tuhé, ale rozhodně do něj nepřilévejte žádnou tekutinu, těsto hnětením zvláční a bude trochu lepkavé.
Misku na kynutí chleba vymažeme lehce olejem a dáme do ní těsto, které necháme 3½ hodiny kynout. Během kynutí těsto 3x odvzdušníme jeho přeložením na půl.
Vykynuté těsto na vále zpracujeme do tvaru bochníku, dáme do ošatky vysypané moukou spojem nahoru, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1½ hodiny. Ošatku s těstem před druhým kynutím můžete dát také na celou noc do ledničky a ráno vytáhnout chléb půl hodiny před pečením.
30 minut před pečením nahřejeme troubu a litinový hrnec. Do trouby dáme litinový hrnec i s pokličkou a půl hodiny je nahříváme na 260°C. Po nahřátí trouby vyklopíme chleba na lopatu nebo prkýnko posypané hrubou moukou, rychle bochník nařízneme a sesuneme do nahřátého hrnce, jehož dno předem také posypeme hrubou moukou. Bochník lehce postříkáme vodou a rychle přikryjeme pokličkou, aby se v hrnci vytvořila pára. Pečeme 20 minut přikrytý při teplotě 240°C, poté sejmeme pokličku, snížíme teplotu na 200°C a pečeme dalších 25 minut. Vypneme troubu a chleba v ní ještě necháme 10 minut dojít.
Upečený chleba vytáhneme z hrnce a necháme jej úplně vychladnout na roštu.
Na tu dávku a půl jsem dala asi 260 ml a myslím, že mohlo být i víc. Chleba je takový pevný, hutnější, chuťově moc dobrý.
Děkuji. Zítra na Radnickou pro syrovátku a jdu na to 🙂
A nebo ještě dnes do Krpole, tam mají taky prodejnu:-)
Na to jsem dneska moc líná 🙂
Tak mám upečeno se syrovátkou. Moc nám chutná!
A kolik se ji tam dávalo? Také to asi vyzkouším.
Božský chléb :)))
Vypadá jednoduše božsky!