Krémová polévka ze zeleniny, kterou teď v zimě najdete v každém obchodě – dýně, červena řepa, celer a petržel. Barva sice moc lákavá není, ale chuť určitě ano, tedy pokud máte rádi dýni a řepu. Do polévky jsem použila zeleninu v poměru ⅖ dýně a po ⅕ celeru, petržele a červené řepy, ale to je jen podle mých chuťových preferencí. Na ozdobu jsem připravila konfitované kuličky celeru a dýně a pečené kuličky červené řepy.
Suroviny
1 menší dýně (hokaido, máslová)
2 menší červené řepy
4 menší kořeny petržele
½ bulvy celeru
5 stroužků česneku
100 ml sladké smetany
provensálské koření
muškátový oříšek
sůl a pepř
Dýni rozkrojíme a vydlabeme semena. Hokaido můžeme použít i se slupkou, máslovou dýni je potřeba oloupat. Dužinu nakrájíme na kostky velké cca 3 cm. Obdobně postupujeme i se zbývající zeleninou, oloupeme ji a rozkrájíme na menší části.
Hlubší plech vyložíme pečicím papírem, na něj rozprostřeme zeleninu, přidáme oloupané stroužky česneku, pokapeme ji olivovým olejem, posolíme a posypeme provensálským kořením. Pečeme hodinu v troubě vyhřáté na 200°C.
Upečenou zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme, zředíme vodou (můžete použít i masový nebo zeleninový vývar), dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a smetanou, kterou přiléváme postupně, nemusíme použít celé deci.
Můžete ji podávat s opraženou houskou, slaninou, parmezánem, dýňovým olejem… nebo konfitovanými kuličkami celeru, dýně a s pečenými kuličkami červené řepy.
Konfitované kuličky celeru a dýně
celý celer
dýně
250 g přepuštěného másla
česnek
sůl, pepř
Před rozkrájením dýně a celeru na pečení si z nich vykrojíme několik kuliček – ∅ 2 až 3 cm. Použila jsem toto vykrajovátko. Kuličky naskládáme do malého rendlíčku se silným dnem, přelijeme je roztopeným přepuštěným máslem, aby byly celé ponořené, trochu osolíme a opepříme, přidáme několik plátků česneku. Na mírném plameni konfitujeme kuličky dokud nezměknou, cca 40 minut. Rendlík můžete také vložit do trouby zapnuté na 100°C.
Pečené kuličky červené řepy
červená řepa
olivový olej
sůl, pepř
Před rozkrájením červené řepy na pečení si z ní vykrojíme několik kuliček – ∅ 2 až 3 cm. Kuličky položíme na alobal, zakápneme je olivovým olejem, posolíme a popepříme. Alobal zabalíme a dáme jej péct spolu se zeleninou na polévku do trouby. Pečeme hodinu při 200°C.
Oh! Tak ta je teda vynikající!!! Přidala jsem navíc zázvor a na konec trochu šťávy z citrónu. No mňamka!!!
Také musím velebit ty nádherné fotografie! A stejně jako Madla nerozumím proč píšeš, že barva polévky? není moc lákavá…? Pokud jsi nemyslela třeba barvu celeru – ta opravdu není příliš lákavá, ale za to celer nemůže, že 🙂
Díky, no milovníkům červené řepy barva neva, ale ty pohledy těch, kteří ji neradi, to nepřeji nikomu vidět 🙂
Hned bych si dala! 🙂
Cim prosim vykrajujes ty kulicky? Premyslim o nejakem takovem vykrajovatku….
Mildo, používám totok. Rozhodně nekupuj plastovou, je to škoda peněz.
Jééé no tak tohle by se mohlo z fleku servírovat v luxusní restauraci:)
🙂
Jak jakože není barva lákavá? Naopak, nádherně barevná polévka to je a navíc ty konfitované kuličky! V tvých receptech je prostě vždycky něco navíc a já pak jen žasnu nad tvými nápady. A za fotky musím prostě opět tleskat vestoje.
Ten konfitovaný celer mě naučili v Divoké vařečce, tak jsem k němu přihodila ještě dýni.
Marynko, vypadá to nádherně …. a je to úžasně nafocené, jako do nějakého časopisu …. Marki
Děkuji