laskominy od maryny
  • Pekárna
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt

Recepty

Archiv

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce víno zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky
  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • RSS
laskominy od maryny
  • Pekárna
    • Pekárna
    • Co nabízíme?
    • Svatební dorty a laskominy
  • Blog
  • Recepty
  • Napsali o nás
  • E-shop
  • Kontakt
Čokoládové moučníky ~ Křehká těsta

Čokoládový shortbread

1. 2. 2013

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

laskominyodmaryny

Shortbread – tradiční skotský dezert – jsou sušenky z velmi křehkého těsta. Může se péct ve třech různých tvarech: jako malá kolečka, velký kruh rozkrájený po upečení na trojúhelníky nebo velký obdélník rozkrájený na tyčinky. Původní recept se skládá z jednoho dílu cukru, dvou dílů másla a třech dílů ovesné mouky. Dnes má ovšem mnoho variant. V tomto receptu můžete použít jednodruhovou čokoládu, nebo si ji namíchat dle libosti, či ji úplně vynechat. Můžete ji také nahradit citronovou kůrou, sušenými brusinkami…  Inspirace Moje wypieki.

Suroviny

300 g hladké mouky

50 g bramborového škrobu

250 g másla

70 g krupicového cukru

150 g čokolády (bílá, mléčná, hořká, směs)

2 lžíce krupicového cukru

Mouku prosejeme spolu se škrobem do mísy, přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky a vypracujeme drobenku. Přidáme cukr a čokoládu nakrájenou na menší kousky nebo čokoládové čočky a zpracujeme těsto tak, aby drželo pohromadě.

Plech o rozměrech 35 x 26 cm vyložíme pečicím papírem a rozmačkáme na něj těsto po celé ploše do tenké vrstvy a posypeme jednou lžící krupicového cukru. Dáme péct na 20 až 25 minut do trouby vyhřáté na 160°C. Shortbread se peče při nízké teplotě, aby na povrchu nezezlátl.

Upečený shortbread necháme pár minut vychladnout, posypeme jej druhou lžící krupicového cukru a nakrájíme na obdélníčky.

Print Friendly, PDF & Email
čokoláda

Related Posts

Cake pops čili těsto na špejli

Cake pops čili těsto na špejli

Foto by Lucie Vypadají jako lízátka, ale nejsou to lízátka. Děti z nich jsou ovšem úplně stejně nadšené! Cake pops jsou vyrobené z těsta smíchaného s krémem, obalené v bílkové polevě nebo čokoládě a ozdobené cukrovým sypáním. Poslední dobou jsou velmi módní, proslavila je Bakerella, která […]

Print Friendly, PDF & Email
Čokoládová Nemesis

Čokoládová Nemesis

Sen každého čokoholika! Pouze čokoláda, vejce a máslo vytvoří vláčný, vlhký a hutný dezert, u kterého si budete přát, ať se najde v žaludku místo ještě na druhý kousek 🙂 Originální Chocolate Nemesis si můžete dát v londýnském River Café, tento recept je z Moich […]

Print Friendly, PDF & Email
Bezé dort s mascarpone krémem

Bezé dort s mascarpone krémem

Dortík pro milovníky „mániček“.  Sladký, křehký, delikátní, nadýchaný. Mascarpone mu dodává svěžest a lehkost, ozdoba z kyselejšího ovoce zase chuťový kontrast. Lískové ořechy můžete nahradit i mandlemi nebo vlašskými ořechy. Bezé pláty 6 bílků (cca 240 g mražených bílků)200 g krupicového cukru100 g lískových ořechůšpetka […]

Print Friendly, PDF & Email

Čokoládové vafle a ovoce v želé
Zimní krémová polévka

8 komentáře k “Čokoládový shortbread”

  • Unknown napsal:
    3. 2. 2013 (14:07)

    Moc se mi líbí jak to vypadá a ani tam nejde moc surovin :)) Moc se ti to povedlo 🙂

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Adéla Oklešťková napsal:
    2. 2. 2013 (08:49)

    Fotky jsou moc pěkné a pokrm vypadá lákavě, ale nebyla by nějaké verze bez bramborového škrobu? Po všem tom čtení složení jsem z něj už taková nesvá…

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      2. 2. 2013 (15:11)

      Zatím recept bez bramborového škrobu nemám. Co je na něm tak špatného? V Solamylu je pouze bramborový škrob a tady je vědecké pojednání o výrobě a složení.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • M.A.R.K.I napsal:
    1. 2. 2013 (15:05)

    Marynko, Shortbread jsem asi nikdy nejedla, budu ho muset vyzkoušet, vypadá lákavě ….. Marki

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Shraven napsal:
    1. 2. 2013 (12:54)

    Mňam 🙂 Tenhle víkend nějak nevím, co bych měla upéct dřív… Shortbread mám moc ráda, chodím na něj do M&S.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      1. 2. 2013 (16:15)

      Já na něj právě taky chodila do M&S, když jsem byla v Praze, protože u nás v Brně nepečou 🙁

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
  • Madla napsal:
    1. 2. 2013 (09:29)

    Hmmm, mňam, hned bych si dala ke kávě! Vypadají krásně křehce.

    Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit
    • Maryna napsal:
      1. 2. 2013 (16:21)

      Křehký je až moc, úplně se rozpadá v rukách.

      Pro vložení odpovědi na komentář se musíte přihlásit

Komentáře smí přidávat pouze přihlášení uživatelé.

Nejnovější příspěvky

  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami

Nejnovější komentáře

  • Maryna: Panettone
  • Maryna: Tříkrálový koláč
  • Diana: Tříkrálový koláč
  • Olga: Panettone
  • Helena Zittová: Plundrové těsto – návod na výrobu krok za krokem

Štítky

borůvky brambory brusinky bábovka bílky citron cream cheese dýně fíky houby jablka jahody karamel karneval kokos maliny mandle mascarpone meruňky mák nepečený cheesecake ovoce ořechy pomeranč povidla pšeničný kvásek rajčata rebarbora ricotta rohlik.cz slané koláče sýr tvaroh vanilka Velikonoce višně Vánoce víno zelenina červená řepa červený rybíz čokoláda švestky žitný kvásek žloutky

Líbí se ti recepty? Využíváš je? Jsi rád, že tě neobtěžují reklamy? Přispěj, prosím, na provoz blogu.

RSS Laskominy od Maryny

  • Cookies s ostružinami a hořkou čokoládou
  • Ořechové muffiny s čokoládovými košíčky
  • Dýňový chlebíček se skořicovou krustou
  • Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem
  • Dýňové lívance s brynzou a houbami

Všeobecné obchodní podmínky

GDPR | Privacy Policy
laskominy od maryny © 2020