Vláčná nadýchaná bábovka, která uvnitř překvapí náplní ze šlehané ganache z bílé čokolády. Bílá čokoláda, vaječný likér a borůvky se skvěle doplňují, je to taková jemná chuťová kombinace. Skvělá bude určitě i s malinami.
Těsto
300 g hladké mouky
35 g bramborového škrobu
12 g prášku do pečiva
5 vajec
170 g moučkového cukru
30 g vanilkového cukru s pravou vanilkou
200 ml slunečnicového oleje
200 ml vaječného likéru
100 ml plnotučného mléka
špetka soli
trošku oleje a hrubé mouky do formy
Velkou formu na bábovku dobře vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Mouku promícháme se škrobem a práškem do pečiva. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.
K žloutkům přidáme moučkový a vanilkový cukr a šleháme do světlé pěny. Následně k nim za stálého šlehání tenkým pramínkem přiléváme olej. Opatrně zamícháme vaječný likér a mléko.
Zvlášť vyšleháme bílky se špetkou soli. Bílkový sníh spolu se zbývajícími sypkými surovinami opatrně stěrkou zamícháme do připraveného těsta.
Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše.
Pečeme 50 až 60 minut v troubě vyhřáté na 175°C s horkovzduchem. Zda je těsto upečené, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane čistá, můžete bábovku vytáhnout. Po upečení ji necháme 15 minut ve formě a následně ji opatrně vyklopíme.
Necháme na roštu, aby kolem ní cirkuloval vzduch, úplně vychladnout.
Šlehaná ganache z bílé čokolády – začít přípravu den předem
100 g bílé čokolády (nejlépe čočky 32%)
300 g smetany ke šlehání (33%)
4 g želatiny (cca 1,5 listu)
vanilkový lusk
Želatinu (použijte plátkovou) namočíme do misky se studenou vodou a necháme ji nabobtnat. Měla by připomínat pomačkaný igelitový pytlík.
Vanilkový lusk rozřízneme a vyjmeme z něj nožem semínka, ty dáme spolu se 150 g smetany zahřívat. Smetana nesmí projít varem! Želatinu vyjmeme z vody a dobře ji vymačkáme, a rozpustíme ji v nahřáté smetaně. Smetanou přelijeme čokoládové čočky v míse. Necháme stát asi 2 minuty a směs dobře promícháme metličkou. Měl by vzniknout hladký lesklý krém. Přidáme zbývající studenou smetanu a promixujeme ponorným mixérem. Povrch přikryjeme potravinářskou folií a necháme do následujícího dne v ledničce.
Druhý den směs vyšleháme v robotu na hladký krém. Šlehejte za postupného přidávání rychlosti, po vytažení balonové metly musí krém tvořit špičky. Připravený krém dáme do cukrářského sáčku bez špičky, nebo s kulatou špičkou.
Kompletace bábovky
200 g borůvek
100 g bílé čokolády (čočky)
20 g smetany ke šlehání
Vychladlou bábovku rozřízneme na půl a třeba porcovačem na zmrzlinu v obou půlkách vydlabeme po celém obvodu uprostřed důlek – hloubka 2 cm a šířka 3 cm.
Do každé půlky nastříkáme připravenou ganache, tak aby nepřetékala přes okraje. Do ganache po celém obvodu zatlačíme borůvky. Část si jich necháme na ozdobu. Obě půlky bábovky k sobě přiklopíme.
Do skleněné misky dáme čokoládu a smetanu, nad vodní párou ji pomalu rozpouštíme a dobře ji rozmícháme, poleva by měla být lesklá a hladká. Ihned jí polijeme povrch bábovky a ozdobíme zbývajícími borůvkami.
Vydlabané těsto můžete použít třeba na cake pops.