Ve Vídni si můžete k Sacherovi vyrazit nejen na světoznámý čokoládový dort, ale i koblihy, tedy Krapfen. Stejně jako dort jsou plněné meruňkovou marmeládou. Ve Vídni se traduje, že tato masopustní dobrota vděčí za svůj název kuchařce dvorního rady Cäcilii Krapf, ovšem pravdou je, že název je daleko starší, ze staroněmeckého crapho – hák, pravděpodobně podle původního tvaru tohoto pečiva.
Pokud náhodou nebudete mít do Vídně cestu, můžete si koblihy podle Franze Sachera usmažit doma sami!
Tipy pro zdárné usmažení koblih:
– těsto na koblihy musí být oproti klasickému kynutému těstu řidší
– do těsta se vždy přidává trochu alkoholu, aby koblihy během smažení nenasákly moc tuku
– těsto musí dobře vykynout, zvláště druhé kynutí po vykrojení koblih je důležité, koblihy musí před smažením zdvojnásobit svůj objem
– dobře vykynuté koblihy plavou po hladině a vznikne tak charakteristický světlý prstenec po obvodu
– koblihy musí mít během smažení dostatek místa, aby mohly volně plavat po hladině, nesmí se dotýkat dna
– více se mi osvědčilo plnění koblih až po usmažení, koblihy jsou lépe propečené i uvnitř
Suroviny na 18 koblih
330 g hladké mouky
10 g instantního droždí
1 vejce
3 žloutky
80 ml sladké smetany (12%)
40 g moučkového cukru
80 g másla
10 g vanilkového cukru
kůra z jednoho citronu
špetka soli
2 cl rumu
sádlo nebo ztužený pokrmový tuk nebo olej na smažení
Máslo roztopíme, necháme lehce vychladnout a nalijeme do něj smetanu. Mouku a cukry prosejeme do mísy, do mouky zamícháme špetku soli a droždí. Přidáme žloutky, celé vejce, máslo se smetanou, citronovou kůru, rum a uhněteme těsto. Správně vypracované těsto by mělo být hladké, lesklé, ne příliš tuhé a mělo by se odlepovat od stěn mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a odložíme ji na teplejší místo bez průvanu a těsto necháme kynout 1½ hodiny.
Vykynuté těsto rozválíme na plát vysoký asi 1 cm. Z těsta vykrojíme 18 koleček o ∅ 6 cm, odložíme je na lehce pomoučený kraj válu nebo na plech, přikryjeme je utěrkou a necháme je kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
V širším kastrolku nebo ve fritéze rozehřejeme sádlo, ztužený pokrmový tuk nebo olej na 160°C, hladina tuku musí být dostatečně vysoká, aby v něm mohly koblihy volně plavat. Koblihy smažíme dozlatova z každé strany asi 2 minuty. Po usmažení je necháme oschnout na papírové utěrce a ještě teplé je plníme marmeládou.
Suroviny na náplň
350 g meruňkové marmelády
3 lžíce rumu
moučkový cukr
Meruňkovou marmeládu rozmícháme s rumem a naplníme ji do cukrářského sáčku s jehlou na plnění koblih. Usmažené a ještě teplé koblihy plníme marmeládou a ihned je poprášíme moučkovým cukrem.
Tak jsem zadelala a ted jsme s manželem dopekli. Bohuzel jsme většinu spálili, měli jsme moc roztopeny olej. Zítra jdu koupit teplomer a zadelam znovu, protože uvnitř jsou taaak nadychane. Jo a dokoupim i jehlu. Nezkoušela jste je pect i v troube? Tchan nemůže mastné a koblihy má moc rád. Dekuji. Ať se vám daří. Lucka
Dobrý den,
chci se zeptat – jakým množstvím lze nahradit instantní droždí droždím čerstvým?
Předem děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, reaguji pozdě, protože jsem nebyla na internetu. Na toto množství mouky bych použila půlku kostky, tedy cca 20 g kvasnic.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké koblihy preferujete – jestli tyhle anebo "Fašankové koblihy". Nevím, které mám udělat tak kdybyste je mohla porovnat – podle chuti nebo náročnosti, aby mé rozhodování bylo snazší. :)) Mnohokrát děkuji
A ještě bych se chtěla zeptat, jak dovnitř vpravit náplň, když nemám plničku (slyšela jsem, že se prý dá marmeláda dát mezi dvě syrové placičky, "ukoulet" a pak usmažit, myslíte, že by to tak šlo anebo to tam mám nějak dostat až po smažení) ? Děkuji :))
To je těžko říct, ale asi jsou o trošku lepší tyto, jsou jemnější díky smetaně. Další dvě varianty plnění koblih máte popsány u jiných receptů – fašankové a varšavské koblihy, doporučuji spíše tu u fašankových koblih.
Tááák, nechala jsem se vyprovokovat tím koblihovým magořením a už se zakusuju. Francouzské koblihy s polevou, bez náplně. Smažené, z odpalovaného těsta. Poleva medová. Strhnu váhu:-) Kvůli tobě!
Taky bych se zakousla!
Ty Maryjo! To je zas krása. Hele já ti povím, že ty tvoje koblihy dýchaj domácí pohodou! Taky udělám. Páč mám zas děcka doma.
Hned jsem si říkala – co může být Sachr na koblihách, že leda marmeláda:-) a vono jo! Mňam
Vando, domácí pohoda jim moc dlouho nevydržela 🙂
Mňam, Marynko, koblížky mám moc ráda ….. Marki
Teda, ty jsi ale rychlík! Vypadají nádherně, zvlášť ta fotka na řezu (kousu) s pomalu ladně vytékající marmeládovou náplní, ta mě vzala skoro za srdce! Koblihy pečené v troubě občas dělám, ale na tyhle to teda nemá ani omylem. Jdu do nich, je to jasný, obrním se trpělivostí, budu postupovat dle tvých rad a doufat, že se mi tentokrát smažení podaří, nic nebude spálené nebo naopak nedodělané. Jsi fašanková královna!
Držím pěsti! Třeba konečně překonáš odpor ke smažení 😉