Tak tyhle vafle jsou u mě zatím No. 1! Jako ostatně všechno s čokoládou. Jsou krásně křupavé a voňavé. Výborné jsou s kyselejším ovocem v želé.
Suroviny
200 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
50 g másla
40 g kakaa
50 g čokoládových vloček nebo čokolády nasekané na menší kousky
450 g mléka
3 vejce
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
Mouku s cukrem, sodou, práškem do pečiva a kakaem prosejeme do misky, přidáme žloutky, roztopené (lehce prochladlé) máslo a ⅓ mléka. Důkladně zamícháme metličkou, postupně během míchání přiléváme zbývající mléko. Necháme 10 minut odstát. Bílky se špetkou soli vyšleháme na hutný sníh, který opatrně spolu s čokoládovými vločkami zamícháme do odstátého těsta na vafle.
Rozehřejeme vaflovač na maximální teplotu, vafle pečeme 5 minut. Po upečení necháme lehce vychladnout na roštu, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Ovoce v želé
350 g ovoce – jahody, rybíz, maliny, lesní směs (může být i mražené)
80 g krupicového cukru (podle chuti)
2 lžičky práškové želatiny
1 vrchovatá lžička bramborového škrobu
2 lžíce citronové šťávy
Želatinu rozpustíme v 5 cl horké vody. Ovoce promícháme v hrnci s cukrem, mražené nerozmražujeme a pomalu je za občasného míchání zahříváme do momentu, kdy se rozpustí cukr. Z hrnce odebereme trochu šťávy, kterou pustilo ovoce, a přimícháme ji k želatině, abychom ji trochu zředili. K ovoci přilijeme citronovou šťávu, škrob rozmíchaný v jedné lžíci vody a dobře promícháme. Postupně za stálého míchání přiléváme želatinu. Dochutíme podle potřeby cukrem. Před podáváním necháme hodinu vychladit v ledničce. Ovoce v želé připomíná svou konzistencí spíše džem nebo řidší puding, neztvrdne úplně jako klasická želatina.
Diky za skvely recept. Tyto vafle si deti dnes opet vyzadaly k snidani. Fakt jsou skvele! 🙂 Dneska zkusim obmenu a nahazim nekolik jahod primo do testa. Uvidime.
Ty vafle jsou boží !!!! díky Andy
Mary, vynikající! Pochutnali jsme na tom.
Mimochodem, lemon curd je nejvyhledávanější recept určitě kvůli tomu, že jsem na to snad stokrát podívala kolem vánoc. 🙂 Dělala jsem totiž ty citronové dolíčky. Taky všem chutnalo. Osvěžující, nejlepší po vánoční hodování.
Klara
Klárko díky, to mě těší.
Hlásím již vyzkoušeno: 2x holandské vafle, a 1x skořicové a čokoládové. Všechny jsou luxusní. A jestli se můžu přimluvit i za recept na nějaké extra křupavé vafle? Lenka
Milovníci vaflí? 🙂 Pokusím se tedy i o nějaké křupavé, snad co nejdříve.
Ty mě teda tejráš, Maryno! Nejen, že nemám doma vaflovačku, ale navíc nemůžu péct nic s máslem a čokoládou… Ach jo, vypadají luxusně a to vooce v želé k nim nádherně pasuje! Je jasný, co budu chtít k narozeninám! Jsi prostě vaflová královna!
Uf, tak ať už to u Vás pomine!
Ahojda. Moc se mi líbí tvůj blog! Ráda bych Tě pozvala na můj web, který je zaměřen především na poruchy příjmu potravy, ale pozor- ne thinspo, ba právě naopak.Najde tam recepty, které nikde jinde nenajdeš..převážně clean eating, tipy, články postřehy…a v brzké době se rozjede projekt na pomoc lidem s PPP, jen čekáme s kamarádkou, kdy ho schválí krasna.cz. Na blog určitě mrkni, každopádně si tam najdeš to "svoje". A pokud by se ti u mě opravdu moc líbilo, můžeš se přidat mezi mé Followers aneb pravidelné čtenáře (v levém sloupci mého blogu). Přeju krásný zbytek dne. Andie xoxoxox
Děkuji
Ty vafle vypadaji dokonale! Ale misto omacky z lesniho ovoce bych ji doplnila spis s vanilkovou zmrzlinou nebo necim podobnym 🙂
K snídani zmrzlinu nejíme, proto to ovoce. Recept může sloužit jen jako inspirace, tak si je každý může dát s čím mu libo.
vypadají naprosto luxusně, ty musíme doma zkusit! 🙂