Konec fašanku se blíží a tak tu je s předstihem další recept na Boží milosti. Receptů na tuto dobrotu je velká spousta i díky tomu, že se ke konci masopustu smaží po celé Evropě. V některých zemích poslední čtvrtek a v jiných poslední úterý před popeleční středou. Každý rok zkoušíme nějaký nový recept, pokaždé ale musíme dělat i tento, protože je náš nejoblíbenější, Boží milosti podle něj jsou totiž lahodné a křehké. Recept máme po naší stařence Marii Třetinové z Podluží, která se narodila v předminulém století, a je vyzkoušený několika generacemi. Maminka jej získala přímo od stařenky v roce 1973. Uvedené obřadní pečivo se nosívalo také šestinedělkám – tzv. do kúta.
Stařenka v podlužáckých šatech, 1956 |
Suroviny
250 g hladké mouky
50 g změklého másla
50 g moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce bílého vína
špetka soli
Mouku prosejeme s cukrem, přidáme k ní žloutky, máslo, víno a sůl a vypracujeme těsto. Těsto zpracováváme asi 15 minut, až je dokonale elastické, vláčné a lesklé. Pokud by bylo těsto příliš suché až drobivé, můžeme do něj přilít ještě trochu vína. Následně je alespoň 10 minut vytloukáme o vál nebo válečkem. Dobře vypracované těsto poznáme podle toho, že se v něm začnou tvořit vzduchové bubliny a praská pod rukama. Z těsta uhněteme kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme odležet do ledničky – minimálně na jednu hodinu, lépe na celou noc.
Těsto rozválíme na co nejtenčí placku, pokud to půjde, tak bez podsypávaní moukou. Z těsta vykrajujeme různé tvary – trojúhelníky, obdélníky, kosočtverce. V každém tvaru uděláme uprostřed několik zářezů. Smažíme buď přímo takto celé nebo je díky zářezům různě propleteme.
Smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě oleje nebo sádla (v sádle jsou lepší) rozehřátého na 175°C. Necháme okapat na papírovém ručníku a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Boží milosti jsou nejlepší čerstvě usmažené, to jsou nejkřehčí.
Moc pěkné fotky! Boží milosti dělám ze zakysané smetany a trošičku rumu, přidávám i citron.
u nás se Boží milosti cukrují a ještě sypou skořicí, to je potom dobrota. Marta
Pokusil jsem se to před lety … Líbí se mi jednoduché, ale delikátní chuť! Tvůj jsou velmi pěkně vypadající s různými tvary. Moje vypadal jako starý prasat uši!
Hi Josi, the shapes are not important, the main point is the fantastic taste and lightness…
Tak tenhle recept jsem dlouho hledala a jsem ráda, že jsem ho našla!!!! Moc díky!!!
Ty jsem už dlouho neměla. Až bude opět příležitost, tak si pěkně doma dáme do nosu. U nás mizí z mísy vždycky neuvěřitelně rychle 🙂
U nás také mizí bleskově, myslím, že to nebylo ani těch 10 minut, jak psal Zenon.
Jedině tyto. Za 10 minut byla prázdná celá mísa.
Tak dneska se nad milostmi olizovala kolegyně ve dvou food časopisech asi jí je na pondělí udělám..ale teď dilema, mám tři recety :)))) Tak jsem zvědavá jak to dopadne:)
Doufám, že to budou ty moje 🙂
Maryno, já už jsem na to přišla… už vím, proč jsem tak ráda chodím.. protože tohle není jen tak nějaký foodblog, tohle je místo, které je hřejivé a voní jako domov ze vzpomínek mého dětství.
Děkuji