Tyhle sušenky jsou nejlepší ze všech! Nádherně voní po levanduli a citronu, ale nebojte se nějaké mýdlové vůně, a polenta jim dodává křupavost, kterou ucítíte při každém kousnutí :-). Inspirací mi byl recept ze stránky Moje Wypieki, jen jsem brusinky nahradila levandulí.
Suroviny na 30 sušenek
120 g změklého másla
210 g hladké mouky
70 g instantní polenty
80 g moučkového cukru
2 žloutky
1 lžička citronové kůry
1 lžička citronové šťávy
2 lžičky sušené levandule
špetka soli
Máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně do těsta přimícháme všechny zbývající suroviny. Vypracujeme hutné těsto, které rozdělíme na dvě části. Z každé části utvoříme váleček o průměru 5 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu, ale klidně i celou noc, ztuhnout v lednici.
Ztuhlé těsto nakrájíme na plátky silné asi 5 mm a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi plátky nechejte větší rozestupy, těsto při pečení hodně naskočí. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 15 minut.
K těmto sušenkám se dá napsat jedině "Bože, konečně jsem je našla". Výtečné! Děkuji za recept tento i ostatní:-)
Taky díky
Už léta je verze s rozmarýnem náš rodinný hit 🙂
Díky za něj!
Dobrý den, Maryno, mám moc ráda Váš blog (i jsem pro něj hlasovala v blogerce roku :-)), i když jsem zatím vyzkoušela receptů jen pár (ale další jsou v pořadí). Levandulové sušenky mi učarovaly, ale musím říct, že minule, kdy jsem měla jen hladkou kukuřičnou mouku, mi chutnaly víc než s polentou.
Děkuji, mě zase chutnají s polentou, ta v nich tak pěkně křupe, ale každý má jiné preference a je to tak dobře.
Jsou fakt moc dobré, ale klidně bych tam té levandule snesla víc (dělala jsem z čerstvé). Těsto mi ve válečku teda trošku praskalo a neposlouchalo, ale chuťově nemá chybu. Určitě vyzkouším ještě verzi s meduňkou, velmi Vám děkuji za recepty. 🙂 Káča
Vypadjí luxusně. Můžu se zeptat, jestli by šla hl. mouka nahradit rozemletými oves. vločkami? Děkuji Verča
To nevím, nikdy jsem to nezkoušela, budete muset experimentovat sama 🙂
Můžu dát těsto do mrazáku a vytáhnout ho v případě potřeby? 🙂
Můžete, ale nenechávala bych těsto v mražáku moc dlouho, nejsem příznivcem zamražování.
Sušenky vypadají úžasně :-), vyzkouším až pokvete levandule :-). Ale když se levandule suší, tak ještě než úplně vykvete, nebo se pletu?
Čerstvé květy dávám úplně rozkvetlé, sušené kupuji, tak netuším…
Pleteš, levandule se suší když je v květu. Vlastně se dá natrhat a dát usušit i v době, kdy už odkvétá (z fialové se stává takovou šedou) 🙂
Toto je ozhodne najlepsie cesto na susienky, ake som kedy skusila…Levandulove chutia uzasne a polenta je tam dokonala…velmi dakujem za uzasny recept aj za ostatne:)
Já děkuji za komentář a jsem ráda, že polentové sušenky mají takový úspěch 🙂
Dneska jsem vyzkousela, susenky jsou vynikajici. Testo jsem si rozdelila na tri casti, jedna s levadnuli, druha s melisou (bala jsem se ji tam dat hodne, priste budu muset pridat ;-), chut nebyla moc vyrazna) a treti cast se susenymi merunkami. Priste zkusim brusinky a lupinky mandli. Pavlina
No s meruňkami to muselo být určitě skvělé!
Krásné fotky!
Děkuji!
a tohle taky! doufám, že ta naše omrzlá levandule vykvete!
Přeji, aby vykvetla, z čerstvých květů jsou sušenky lepší, ale sušené se dají použít taky.
Mám dotaz – polentou se rozumí polentová krupice (případně instantní – předvařená polentová krupice), nebo už HOTOVÁ uvařená polenta, tj. kaše?
Díky (za odpověď i za tyhle príma stránky) Renee
Je, to mi nějak nedošlo, že bych tu polentu měla upřesnit. Používám instantní polentu, ta je nejjednodušeji dostupná. Rozhodně ne už uvařená kaše. Polenta je v sušenkách částečně místo mouky. Nepoužívala bych kukuřičnou mouku, protože ta by tam tak krásně nekřupala.
je to napsané srozumitelně 🙂 veronika
To musí být dobrota. Vyzkouším.