Krokant je sladká posypka vyráběná z mandlí a cukru. Mohou se do něj přidat i jiné ořechy a máslo, poté má měkčí konzistenci.
Suroviny na ½ kg krokantu
270 g ořechů (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy)
270 g krupicového cukru
60 ml vody
Mandle a lískové ořechy musíme zbavit slupek. Mandle dáme blanšírovat na pár minut do vroucí vody, scedíme je a ihned oloupeme. Lískové ořechy dáme pražit na pár minut na sucho na pánvičku, občas je prohodíme nebo promícháme a až se začne oddělovat slupka od ořechů, přesypeme je na papírovou utěrku a v ní je dobře promneme, čímž je zbavíme slupek.
Velcí mlsouni mohou nasypat všechny ořechy ještě na plech a na 15 minut je vložit do trouby vyhřáté na 150°C. Během pečení je potřeba ořechy občas promíchat.
Zatím si přichystáme plech a vymažeme jej tenkou vrstvou oleje.
Cukr dáme do kastrolu se silným dnem, zalijeme vodou, promícháme a dáme vařit. Bez míchání necháme cukr rozpouštět, dokud nezíská světle karamelovou barvu, měl by mít teplotu 118°C, tzv. soft–ball stage. Přidáme ořechy a za stálého míchání dále rozpouštíme cukr, dokud nezíská tmavě medovou barvu. Přelijeme na plech a necháme vychladnout.
Vychladlý krokant rozlámeme na větší kusy a rozemeleme. Pro použití v krému jej rozemeleme na úplně jemný prášek například v minidrtiči. Krokant na ozdobu pomeleme na hrubším mlýnku.
Je to dobroučké! Na piškotový nižší dortový korpus naklást čerstvé rozpůlené jahody, mezi ně nastříkat šlehačku, celé to posypat zrnky krokantu.
Dobrý večer,prosím, krokant se dá dělat i z neloupaných ořechů?Tak jak je to na fotce?Díky kukuana
Můžete dělat z loupaných i neloupaných. Mě chutnal víc z neloupaných. Pokud bych dělala jen čistě mandlový, tak ten bych doporučovala z loupaných.