Variace na populární americké sušenky Oreo, které se skládají nejčastěji ze dvou kakaových sušenek spojených vanilkovým krémem. Do mléka, jak radí reklama, jsem je nezkoušela namáčet a vanilkový krém jsem nahradila limetkovým, který mi víc sedí k těmto hodně kakaovým sušenkám. Recept je ze stránky Smitten Kitchen.
Těsto
200 g hladké mouky
90 g kakaa
1 lžička sody
¼ lžičky prášku do pečiva
1 vejce
145 g másla
200 g mletého hnědého cukru (muscovado)
¼ lžičky soli
Maslo vyšleháme do pěny, přidáme cukr a dále šleháme asi 3 minuty. Za stálého šlehání přidáme vejce. Nakonec do směsi zamícháme mouku přesátou se sodou, práškem do pečiva a solí a kakao.
Z těsta tvarujeme malé kuličky, o průměru cca 3 cm. Kuličky klademe na plech vyložený pečicím papírem ve větších rozestupech, těsto při pečení hodně naskočí. Na plechu kuličky zploštíme na placičku.
Druhá možnost je, že těsto necháme v lednici alespoň půl hodiny ztuhnout, rozválíme na vále a tvořítkem vykrajujeme kolečka.
Pečeme v troubě předehřáté na 190°C cca 9 minut. Po upečení necháme vychladnout na roštu.
Limetkový krém
110 g másla
200 g mletého cukru
1 limetka
Máslo vyšleháme do pěny, přidáme cukr, nastrouhanou kůru a šťávu z limetky a dále šleháme alespoň 10 minut, dokud nevznikne nadýchaný krém. Vychladlé sušenky spojíme limetkovým krémem a necháme je odležet do druhého dne.
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Dobrý den,
recept se mi moc líbí. chci se zeptat, jestli lze použít krém z mascarpone?
děkuji Marcela
Můžete
dobrý den, chci se zeptat, kde je k sehnání Muscovado?
Třeba v obchodech se zdravou výživou.
Dobrý den, můžu se zeptat, kolik je z uvedeného množství kousků? Díky
Nepamatuji si
Peču je často a ráda. Jsou bezkonkurenční 🙂
Dobrý den, myslíte že by místo mletého hnědého cukru šel dát třtinový cukr nebo cukr moučka?
Muscovado je také třtinový cukr, můžete dát i jiný, ale je potřeba jej pomlet, aby byl jemnější. Můžete použít i moučkový cukr, ale chuť bude jiná.
Moc prosím, sušenky jsou křupavé, nebo ne? Podle fotky to totiž vypadá že ne, potřebuji křupavé. Děkuji 🙂
Tyto jsou křehké, ale ne křupavé.
Maryno, děkuji, já to možná špatně napsala – hřehké mám chápat že jsou tuhé jako sušenky ale že prostě nekřupou? Satčilo by i jen tuhé. Nějaký nápad aby i křupaly případně by byl?
Ano, jsou takové tužší, rozhodně nekřupou, u těchto to asi nijak nedocílíte. Na křupavé sladké sušenky ani žádný recept nemám.
Chtěla bych poděkovat za moc dobrý recept na sušenky, je rychlý a výborný! Danytka
To mám radost a děkuji za komentář.
Diky za recept. Vyzkousela jsem s malym rozdilem – nedavala jsem limetkovou kuru protoze jsem nesehnala chemicky neosetrenou limetku.
Nicmene susenky mely velky uspech! Testovano na Holandanech, jednom Japonci a jednom Americanovi a vsichni jsou nadseni 🙂
Dokonce mezinárodní úspěch, tak to je super! 🙂
Planuju jim jeste predhodit dort Andalusie (ale az v zari), tak pak dam vedet 🙂 Dekuju za stranky, originalni recepty, ktere funguji me proste bavi zkouset 🙂
Z Holandska zdravi Katka
Díky, budu se snažit dál. Dort Andalusie je asi ta úplně nejlepší a nejluxusnější věc, kterou mám na blogu, škoda že je tak pracný a náročný na suroviny, jinak bych ho dělala častěji. Nepochybně jim bude chutnat. Tak ať se povede!
Tomu verim, porad na ten recept musim koukat 🙂 Nevim ale, jestli se povede, ona tady spousta veci neni k sehnani a spousta jinych dava dohromady uplne jiny vysledek, nez jaky bych dostala ze surovin ceskych. Cokolada je tu ale relativne levna, jedna tabulka 70% stoji pod euro a pul.
At se dari a jeste jednou dekuju za tenhle blog, je fakt super!
Katka
Objednala jsem si u Maryny vánoční cukroví a připravila jsem si tak skutečně exkluzivní zážitek. Tyhle sušenky jsem snědla v podstatě na posezení. Ještě teď se mi sbíhají sliny! Navíc vypadají nádherně, prostě k nakousnutí…
Tak tady ty byly moc dobré. Hlavně limetkový krém byl velmi jemný a chutnal výrazně po limetkách