Asi mám závislost na červené řepě 🙂 Jen tento týden jsem se pro ni stavovala u jednoho stánku na Moraváku snad čtyřikrát. Objevila jsem z ní totiž minulý týden na Kwestii smaku tenhle skvělý koláč, tak u nás její spotřeba diametrálně vzrostla. Navíc je teď k dostání úplně mladá i s natí, která je také skvělá a dá se tak spotřebovat úplně celá. Koláč je hnedle hotový a z domácího máslového listového těsta chutná úplně nejlíp!
Suroviny
250 g listového těsta
1 svazek červené řepy i s natí (cca 3 ks)
1 lžíce přepuštěného másla
1 stroužek česneku
180 g kozího sýru s bílou plísní na povrchu
kopr
sůl
pepř
Odřízneme bulvy červené řepy, omyjeme je, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Omytou nať z červené řepy rozdělíme na listy a řapíky. Řapíky nakrájíme na 2 cm špalíčky, menší lístky necháme celé, větší překrojíme na půl.
V hlubší pánvi rozehřejeme máslo, vhodíme na něj česnek rozdrcený dlaní, chvilku jej orestujeme a přidáme plátky červené řepy. Restujeme tak 3 minuty, přihodíme na pánev řapíky a za další dvě minuty ještě listy. S těmi už restujeme pouze minutu, osolíme a opepříme.
Těsto rozválíme na pečícím papíru na celý plech. Poklademe na něj červenou řepu tak, aby vznikl po celém obvodu dvoucentimetrový okraj. Na červenou řepu rozložíme plátky kozího sýru. Můžeme ještě lehce osolit. Pečeme 20 až 30 minut v troubě vyhřáté na 200°C s ventilátorem.
Po upečení posypeme většími snítkami kopru. Můžeme podávat teplé i vychladlé.
řepu i kozí sýr zbožnuju takže tohle by byla dobrota pro mě 🙂
Koláš vypadá fantastiky, taky vzkouším, červenou řepu mohu na všechny způsoby. Díky za tip