Tenhle hokus pokus se nadmíru vydařil. Měla jsem doma plno malých cuketek od smažení cuketových květů, přihodila jsem k nim výrazný kozí sýr (protože mi cuketa připadá chuťově fádní) a vlašské ořechy a vznikl z toho skvělý quiche – podle spokojeného mručení za barem v kavárně :-). Pokud se obáváte výrazné chuti kozího sýra, doporučuji použít čerstvý termizovaný kozí sýr Rondelé, který je jemnější.
Těsto
200 g hladké mouky
100 g vychlazeného másla
velká špetka soli
1 kostka ledu
Led necháme ve skleničce povolit, aby se částečně rozpustil. Mouku promícháme se solí, přidáme k ní máslo rozkrájené na menší kousky a dvě lžíce ledové vody (led můžete také rozsekat v robotu a přidat dvě lžíce ledové tříště). Velmi rychle zpracujeme hutné těsto, aby se máslo příliš nerozpustilo. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce nebo 30 minut v mrazničce. Těsto si můžete také připravit i den předem.
Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy o ∅ 24 cm, nejlépe s odnímatelným dnem, protože těsto je opravdu velmi křehké. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Pečeme 15 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem, vyjmeme papír se zátěží a pečeme ještě dalších 5 minut při stejné teplotě.
Náplň
menší cuketa (cca 250 g)
200 g kozího sýru
200 g crème fraîche nebo kysané smetany (16%)
2 vejce
hrst vlašských ořechů
čerstvý tymián
sůl a bílý pepř
2 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
Cuketu omyjeme a nakrájíme na tenké plátky – použila jsem škrabku na brambory. Já měla několik hodně malých cuketek, tak jsem je nekrájela na kolečka, ale na proužky. Na hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej, vhodíme do něj oloupané a dlaní rozdrcené stroužky česneku a plátky cukety a necháme restovat 5 minut. S cuketou mícháme velmi opatrně, aby se plátky nerozpadly na menší kousky. Ke konci restování cuketu lehce posolíme.
Vlašské ořechy nasekáme na menší kousky. Crème fraîche rozmícháme s vejci, dokořeníme solí a čerstvě mletým bílým pepřem.
Na předpečený korpus koláče rozdrobíme kozí sýr nebo jej nakrájíme na tenké plátky, případně rozetřeme (Rondelé). Přelijeme jej krémovou směsí. Posypeme ořechy a lístky čerstvého tymiánu. Nahoru poklademe plátky restované cukety. Pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 160°C s ventilátorem. Podáváme teplé i studené.
Děkuji za inspiraci, upeču zítra 🙂
Výborné……. jen místo kozího sýru jsem použila balkánský. Jen se musí dát pozor a už moc nesolit.
Luca
Jo, s balkánským sýrem si ho taky dokážu představit 🙂
Maryno, vytaženo z trouby. Je luxusní, kombinace ořechů a kozího sýra a tymiánu….ach, slast. Jen ta křehkost těsta mě málem zabila.(Takže je málo krásné).díky za inspiraci
No, uznávám, že je hodně křehké :-), ale o to je lepší!
Ty fotky jsou fakt úžasné! A recept taktéž. Všechny ingredience (až na kozí sýr) doma mám, takže brzy brzičko určitě vyzkouším!
Klidně se dá použít i jiný sýr, ale aby byl výrazný. Třeba nějaký plísňový?
Tahle kombinace by mohla být vííííc než dobrá :))) Mááám hlad
No a v tomto vedru je to fakt dobrý lehký oběd nebo večeře 🙂
Ty Maryno, ty fotíš fakt jak profík. Esis to teda nevytáhla z nějaké knihy. Krása! A kozí sýr a cukety – jednoduše ááááách!!!
Všichni profíci se teď oklepali hrůzou 🙂 Dík za pochvalu, Vandi. Mě taky tahle kombinace děsně sedí, kozí sýr s cuketou je fakt bomba!
Tak to bych si dala říct..miluju všechny použité ingredience. Přemýšlím ale, že se špenátem by to mohlo být ještě o malinko lepší. Zkoušela jste?
Se špenátem bude určitě také dobrý, já ho zatím nezkoušela.