Člověk se těší celý rok na tradiční bečku s kamarády na zahradě, a nakonec je z ní takový menší bahnitý Woodstock 🙂 V Brně totiž v sobotu odpoledne začalo pršet a pršelo až do rána. Většina se naštěstí nezalekla, zvlášť, když jsme na bečce zažili už i větší zimy a přívalové deště, a dorazila. Nejmíň to kupodivu vadilo dětem, které si užily dosyta pláštěnek, gumáků a kaluží. Naše sofistikované chlazení piva ledem, protože k nám ještě nezavedli elektrický proud, nebylo téměř potřeba a ležák z minipivovaru Doubravník chutnal i v té zimě skvěle. Na ohni se peklo kde co, včetně vajíček ve skořápce a chobotnic ze špekáčků. Opět jsme uspořádali i košt, tentokrát sekaných, kde se utkalo osm konkurentů s jednoznačným vítězem, který kupodivu sekanou pekl poprvé v životě. Odměnou mu byl dort/koláč s rebarborou a vanilkovým crème pâtissière, ale dostal ho jen pod podmínkou, že si ho neodnese domů a hned se s námi rozdělí. Pusťte ovšem k počítání výsledků matematika a dostanete papírek s trojúhelníky, kolečky a čárkami, nezbývá nám věřit, že to spočetl správně. No bylo to zase povedené mokré odpoledne, tak snad za rok 🙂
Těsto
200 g hladké mouky
100 g jemně mletých vlašských ořechů
½ lžičky prášku do pečiva
špetka soli
130 g másla
70 g třtinového cukru
1 vejce
Připravíme si dortovou formu, nejlépe se silikonovým okrajem. Nedoporučuji klasickou čistě plechovou, rebarbora je totiž agresivní a v místě styku rebarbory s kovem došlo k jeho poškození. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem.
Mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem, přimícháme všechny zbývající suroviny a zpracováváme těsto, dokud se nezačnou tvořit žmolky jak na drobenku. Polovinu drobenky nasypeme na dno dortové formy a lehce ji přimáčkneme. Dáme péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 170°C. Zbývající drobenku dáme do ledničky.
Crème pâtissière
500 ml mléka
30 g hladké mouky
35 g bramborového škrobu
5 žloutků
50 g vanilkového cukru
30 g třtinového cukru
350 ml mléka dáme vařit v kastrolku se silnějším dnem. Zbývající mléko rozmícháme metličkou s moukou, škrobem, žloutky a cukry. Za stálého šlehání metličkou přiléváme směs do zahřívajícího se mléka. Mícháme dokud nevznikne hustý puding, odstavíme z hořáku a ihned přímo na puding položíme potravinářskou fólii, aby na něm nevznikl škraloup.
Rebarborová náplň
400 g rebarbory
30 g bramborového škrobu
50 g třtinového cukru
1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
Omytou rebarboru oloupeme a nakrájíme na centimetrové špalíčky. V míse ji promícháme se škrobem, cukrem a muškátovým oříškem.
Na předpečený korpus koláče nasypeme rebarboru, na ni rozetřeme crème pâtissière a na něj nasypeme druhou část drobenky.
Pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem. Po upečení necháme úplně vychladnout ve formě. Poté dáme koláč na 12 hodin do ledničky. Před podáváním jej opatrně vyjmeme z formy a poprášíme moučkovým cukrem.
Pekla jsem včera, je vynikající!!
To jsem ráda, že chutná.
Přečetla jsem, zkusila jsem a musím říct jedno obrovské MŇAM ! Děkuji za výborný recept 🙂
Díky