Malé chuťovky k pivu nebo vínu – tapas – najdete v každém španělském baru. V Galícii a Asturii je to nejčastěji jen malý kousek vaječné tortilly s bramborami na bílém chlebu nebo jamón nakrájený na malé kousky a různé druhy sýrů. Rozhodně nic složitého a časově náročného na přípravu. Ve větších městech existují i tapas bary, kde najdete sofistikovanější kreace. Hodně se používají ryby a plody moře, v Galícii je velmi populární chobotnice a pomazánky z fazolí, v Asturii zase cizrna. Tyto tři různé tapas s pomazánkou z cizrny s černými olivami, lilkovo-paprikovou salsou a restovanými rajčaty s bazalkovým pestem jsem okoukala cestou do Santiaga a nejlepší jsou s čerstvou domácí bagetou.
Cizrnová pomazánka
100 g uvařené cizrny
50 g černých vypeckovaných oliv
100 g ricotty nebo cream cheese
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce lístků máty
sůl
pepř
celé černé olivy
Cizrnu rozmixujeme s vypeckovanými olivami a ricottou. Nemusíme mixovat úplně do hladka. Mátu nasekáme na drobno a zamícháme ji spolu s citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem do rozmixované směsi. Necháme odležet. Pomocí dvou lžiček tvoříme z cizrnové pomazánky knedlíčky, které klademe na opražené plátky bagety. Ozdobíme celou černou olivou.
Lilkovo-papriková salsa
1 lilek
1 červená paprika
olivový olej
1 citron
sůl
pepř
2 lžíce lístků koriandru
Lilek i papriku potřeme olivovým olejem, položíme na plech a pečeme 40 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Během pečení lilek i papriku pootočíme. Po upečení papriku ihned vložíme na pár minut do igelitového pytlíku, ten zabalíme, aby se paprika zapařila a lépe se oloupala. Ještě z teplé papriky oloupeme slupku.
Během pečení si propaříme citron: Omyjeme jej, odrhneme kartáčkem a 3x jej přelijeme vařící vodou, aby se zbavil voskování a jiných nečistot. Kůra se tím také rozvoní. Ostrouháme z něj na jemném struhadle žlutou vrstvu kůry a vymačkáme šťávu.
Upečený lilek rozkrojíme na půlky, vydlabeme z něj dužinu, ale tak, aby zůstala vcelku. Nakrájíme ji na malé kostičky. Na stejně velké kostičky nakrájíme i oloupanou papriku. Koriandr nasekáme nadrobno. Vše spolu s citronovou kůrou a troškou šťávy promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Dáme na hodinu vychladit a odležet do ledničky.
Podáváme s opraženými plátky bagety, grissinami…
Restovaná rajčata s bazalkovým pestem
10 cherry rajčátek
olivový olej
bazalkové pesto
krémové balsamiko
čerstvé malé lístky bazalky
Cherry rajčátka rozkrojíme na půlky. Na pánvi rozehřejeme trošku olivového oleje a rajčátka na něm z obou stran krátce orestujeme. Opražené plátky bagety potřeme troškou bazalkového pesta, na něj položíme dvě půlky rajčete, zakápneme krémovým balsamikem a ozdobíme čerstvým lístkem bazalky.
Ta napichovátka s rybičkami jsou šíleně roztomilá! ^^ Odkud je máš, jestli se můžu zeptat? 🙂
http://myfitmind.blogspot.cz/
To už opravdu nevím, máme je moc dlouho.
Prosim Te, kde kupujes kremove balsamiko? Nemohu na to nikde narazit 🙁
Teď mám z Makra, ale určitě jsem ho zahlédla i v Tescu.
Ty rybicky jsou bozi!!!