Další recept s jednou z mých nejoblíbenějších surovin – dýní. Dýní obvykle upeču naráz několik a pyré si zamrazím do zásoby na větší část zimy. Pokud pyré nemáte, dýně se dají stále koupit, třeba máslová, která je na tento recept nejlepší.
Během focení tohoto receptu se ukázalo, že dýňové pyré miluje i kočičák, který nepozorovaně vlezl do kuchyně a snědl mi celou misku, kterou jsem nechala ležet na lince.
Chlebíček je voňavý a vláčný a garantuji vám, že se po něm jen zapráší.
Skořicová krusta
20 g másla
20 g hladké mouky
20 g jemně mletého třtinového cukru
1 lžička skořice
Máslo utřeme s cukrem, přidáme mouku a skořici a třeme, dokud se suroviny nespojí. Směs rozložíme na pečicí papír, přikryjeme druhým pečicím papírem a rozválíme na obdélník cca 25 x 11 cm a silný 2 mm. Na prkýnku nebo něčem rovném vložíme na několik hodin do ledničky nebo na 2 hodiny do mrazničky.
Dýňové pyré
1 dýně máslová nebo muškátová
Dýni rozkrojíme na poloviny, vydlabeme semínka a položíme řezem nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 30 až 45 minut v troubě vyhřáté na 170°C, dokud dužina nezměkne. Upečenou dužinu vydlabeme a rozmixujeme ji ve food procesoru na pyré. Přebytečné dýňové pyré můžete zamrazit a využít na další dýňové recepty, které najdete tu.
Dýňový chlebíček
250 g dýňového pyré
2 velká vejce
125 ml řepkového oleje
240 g polohrubé mouky
110 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
½ lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
½ lžičky mletého muškátového oříšku
špetka soli
Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
Formu na chlebíček 25 cm dlouhou vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
Mouku smícháme s cukry, práškem do pečiva, sodou a kořením.
V druhé míse vyšleháme vejce vidličkou nebo metličkou, postupně k nim za stálého šlehání přiléváme olej, vznikne směs lehce připomínající majonézu. Následně zamícháme pyré. Na závěr přimícháme sypké suroviny.
Těsto nalijeme do připravené chlebíčkové formy a uhladíme do roviny. Na horu položíme skořicovou krustu.
Pečeme 40 až 50 minut v troubě vyhřáté na 175°C, spodní a horní ohřev s ventilátorem. Zda je chlebíček upečený, vyzkoušíme špejlí, po vytažení musí zůstat čistá.
Po upečení necháme chlebíček chladnout 15 minut ve formě, následně jej vyklopíme na rošt a necháme takto alespoň 2 hodiny.