
Rebarbora by se měla jíst jen do sv. Jana, což je 24. 6., protože potom už má hodně kyseliny šťavelové, ale letos mi přijde, že dozrává později.
Pokud ji máte také rádi, vyzkoušejte koláčky z máslového listového těsta s tvarohovou a rebarborovou náplní. Pokud máte těsto připravené předem, tak máte za 40 minut na stole šťavnaté osvěžující koláče.
Na 10 koláčků
500 g listového těsta
1 vejce na potření
Těsto rozválíme na lehce pomoučeném válu na plát silný 3 mm a vykrájíme z něj 20 koleček o ∅ 10 cm, z poloviny koleček vykrojíme střed o ∅ 6 cm.
10 koleček naskládáme na plech vyložený pečicím papírem, jejich okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Položíme na ně kolečka s vykrojeným středem a okraje potřeme zbývajícím rozšlehaným vejcem.
Troubu předehřejeme na 200°C.
Tvarohová náplň
250 g plnotučného tvarohu (pevnějšího v kostce)
1 menší vejce
1 lžíce bramborového škrobu
2 lžíce moučkového cukru
Tvaroh rozmícháme s ostatními surovinami jen krátce, aby příliš nezřídl. Na každý koláček do středu opatrně rozetřeme lžíci tvarohu.
Rebarborová náplň
3 šlahouny rebarbory
1 lžíce bramborového škrobu
100 g třtinového cukru
10 lžiček třtinového cukru
Rebarboru oloupeme a nakrájíme ji na ½ cm špalíčky, promícháme ji s bramborovým škrobem a 100 g třtinového cukru. Ihned ji rozložíme na tvarohovou náplň a poprášíme lžičkou cukru.
Koláčky dáme ihned do trouby nahřáté na 200°C, pečeme 20 minut při této teplotě s ventilátorem.

