Nepečený karamelový cheesecake v krustě z křehkého těsta vymazané čokoládou a zasypaný čerstvými borůvkami – tak to vzniklo na narozeninovou oslavu jednoho kamaráda. Tak moc nám chutnal, že jsem jej hned další den udělala i do krásné kavárny V Melounovém cukru, kde se také moc dlouho neohřál :-). Tento cheesecake má jemnou pěnovou strukturu, tak se oproti jiným nepečeným dortům s želatinou trošku hůře krájí, není totiž tak pevný, takže opatrně.
Těsto
220 g hladké mouky
125 g másla
30 g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžíce kysané smetany
2 lžíce ledové vody
70 g hořké čokolády
Mouku promícháme s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené vychlazené máslo, žloutek, kysanou smetanu a 1 až 2 lžíce ledové vody a velmi krátce (aby se máslo příliš nerozpustilo) vypracujeme hutné těsto. Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do potravinářské folie a necháme 2 hodiny vychladit v ledničce. Vychladlé těsto rozválíme a vložíme do dortové formy o ∅ 22 cm tak, aby pokrývalo i boky formy. Těsto na dně formy propícháme vidličkou, položíme na ně pečicí papír a nasypeme zátěž (fazole, keramzit, speciální keramické kuličky), aby se těsto při pečení nevypouklo. Nejlepší je takto připravené těsto i s formu vložit před pečením ještě na 30 minut do mrazničky. Pečeme 20 minut v troubě předehřáté na 160°C s ventilátorem, poté vyjmeme zátěž a dopečeme ještě dalších 15 až 20 minut při stejné teplotě. Upečený korpus necháme vychladnout na roštu.
Horní hranu korpusu zarovnáme a celý jej uvnitř vymažeme čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni. Korpus dáme do ledničky, aby čokoláda ztuhla.
Tvarohová náplň
750 g tvarohu (v kostkách)
½ plechovky karamelového Salka (necelých 200 g)
250 ml smetany ke šlehání
12 plátků želatiny (20 g)
½ l borůvek
Želatinu dáme do malého množství studené vody nabobtnat. Potom ji rozpustíme asi ve 3 lžících ohřáté smetany, želatina nesmí projít varem. Necháme lehce vychladnout.
Tvaroh vyšleháme spolu s karamelem do pěny, přilijeme k nim zbývající smetanu a šleháme dokud směs nezačne houstnout, za stálého šlehání přiléváme rozpuštěnou želatinu.
Připravenou tvarohovou směs nalijeme do vychlazeného korpusu z křehkého těsta, na povrchu uhladíme a dáme na 15 minut do ledničky, aby směs na povrchu trochu zatuhla. Poté na tvarohovou náplň nasypeme omyté a okapané borůvky a dort vrátíme do ledničky, kde jej necháme 4 hodiny chladit (klidně i celou noc). Před podáváním borůvky poprášíme moučkovým cukrem.
Zdravím,
zkoušela jsem péct dneska a bohužel se mi stal podobný problém jako jedné ze zadavatelek komentáře přede mnou – pekla jsem dvacet minut se zátěží, pak zátěž sundala a těsto se stejně nafukuje, i když je důkldně propíchané… Taky bych se ráda zeptala, jak těsto do formy těsnáte? Já nejprve natěsnala těsto na dno a pak postupně na boky po takových pruzích – nicméně v místech, kde jeden pruh přecházel v druhý – ačkoliv jsem je před pečením důsledně pospojovala – se při pečení odtrhly a vznikla na původním místě prasklina, klidně i půl centimetru… Ráda bych se tomu pro příště vyvarovala. Je nutné tedy asi těsto vložit do formy vcelku, že? To se mi totiž bohužel nedařilo, proto tenhle postup.
Rovněž jsem těsto nedala před pečením do mrazničky – mraznička je totiž moc malá na to, aby se do ní jakákoliv forma vešla. Mám se vzdát dalších pokusů, protože to bez toho nevyjde?
Budu moc vděčná za odpověď a případné rady
Milý anonyme, těsto se musí vkládat do formy v jednom kuse, rozválet na plát cca o 6 cm v průměru větší, potom dobře přimáčknout k bokům formy a seříznout do rovna. Pokud se Vám těsto vypouklo při pečení, tak na něm bylo možná málo zátěže. Formu s těstem nemusíte dávat do mrazničky, stačí do ledničky, ale na delší dobu.
Dobrý večer, prosím o upřesnění – tvaroh má být nízko-, polo-, nebo plnotučny? Děkuji a přeji krásný den!
Používám plnotučný
Dobrý večer, dnes jsem pekla a po čtyřech hodinách jsem ho nakrojila a těsto bylo děsně tuhé. Bylo dobré, ale při jídle jsme ho po sobě málem pinkali 😀 Nenapadá Vás, kde jsem udělala chybu? Doopravdy moc děkuji za odpověď. Petra
Dobrý večer, dnes už je to zdá se lepší. Zbylo mi dost náplně, myslím, že jsem těsto málo vyválela, tim pádem bylo moc tlustý. .. Mám ale ještě jeden dotaz, když jsem šlehala salko s tvarohem, vůbec mi nevznikala žádná pěna a bylo to dost husté. Výsledek je dobrý, ale ne moc nadýchaný… Použila jsem plnotučný tvaroh v kostce a karamelové salko na kterém bylo napsáno již zkaramelizované. Není třeba více druhů salka? Moc se omlouvám, že otravuji, ale pokud budete vědět čím to může být, budu moc vděčná když mi poradíte 🙂 Moc děkuji!
Těsto jste možná upekla moc nebo bylo málo vychlazené máslo, to je těžko říct. Salko i tvaroh jsou docela těžké, je jasné, že Vám nevznikne při jejich šlehání pěna podobná třeba bílkovému sněhu, ale provzdušní se a získají nadýchanější konzistenci, někdy je potřeba šlehat dlouho, záleží také na přístroji. Salko je jen jedno a to, které prodávají již jako karamel je dobré.
Ahoj, moc prosím o radu: pekla jsem tento cheesecake, ale nepovedlo se mi už těsto – rozválela jsem ho a dala do dortové formy 22cm, pěkně jsem těsto vyrovnala přesně podle tvého návodu, dala zátěž (fazole) a pak do trouby, jenže při pečení okraje těsta spadly tak 2 cm po okraj formy:( před pečením těsto bylo srovnané s okrajem. Pokračovala jsem v pečení, odstranila po 20min zátěž a těsto se stejně nafouklo:( Chci to zkusit znovu, ale chci se vyhnout chybám, můžeš mi prosím poradit, co je špatně? Jediné, co mě napadlo je, že zátěž nevyplňovala celý objem formy, v podstatě zatěžovala jen dno a trochu strany,ale ne až nahoru a zřejmě jsem ji vyndala moc brzy (těsto na bocích ale spadlo i když tam byla zátěž)
Těsto se vždy trochu srazí, dobré je ho co nejvíce vychladit, po rozválení dát ještě do mrazničky. Po 20 minutách pečení už by se rozhodně nemělo moc vypouknout, pokud jste jej propíchala vidličkou, navíc po upečení, během chladnutí by se mělo opět vyrovnat.
Je mi 12 let a strasne rada pecu mam take svoji facebookovou stranku Jsem Masterchef.
Moc se mim libí tvuj blog a si moji velkou inspiraci v pecení.
Děkuji a držím pěsti, ať se Ti daří a baví tě to 🙂
Vypadá opravdu skvěle. Měla jsi náplň hezky nadýchanou? 🙂 Mě se stávalo, že byla spíše krémová, přitom když jsem to nechala déle péct byl to klasický cheesecake jako z cukrárny.
To je nepečený cheesecake a jeho nadýchanost závisí i na tom, jestli se do něj nedá zbytečně moc želatiny.
Marynko, to je nádhera …. hotové mistrovské dílo ….. Marki
V pátek se na něj vrhnu, mám podobný recept s jahodama 🙂 a karamelem na vrchu, doufám že tenhle bude stejně dobrý a musím říct že vaše recepty vypadají báječně
Děkuji
Jéé s tou mašlí to je kráááása 🙂 ten chci :))))
To bys musela do Brna, dnes je opět V Melounovém cukru. 🙂
mnam.. cheesecakem nepohrdnu v jakékoliv podobě ale borůvky ! ♥♥♥♥
Teda Marynko, ty válíš! Tenhle cheesecake prubnu (v bezlepkové verzi) na oslavu sestřiných narozenin. Mají být horka, tak tohle bude ono!
Cheesecake je můj nejmilovanější dortík! Protože se mi s ním ale nechce dělat, zajdu si na něj ráda do Melounu, pokud ještě někdy bude 🙂 🙂
Dnes tam možná ještě je meruňkový z ricotty 😉
aah dnes nemůžu..tak jindy. Budu to čekovat na FB 🙂
Krasny !!mnam 🙂
To je krása! A určitě byl i skvělý, karamel mmm… 😀