Na přání další recept z mé zbrusu nové kuchařky Sicilia in cucina, kterou jsem si přivezla z podzimní cesty na Sicílii. Tato omáčka na těstoviny se u nás doma stala hitem a děláme si ji fakt často, protože milujeme lilek. Pochází z Catanie a jméno prý získala po opeře Norma od místního rodáka Vincenza Belliniho.
Těstoviny cca pro 4 osoby
250 g mouky z tvrdé pšenice (Semoliny)
150 ml žloutků (nejlépe využít pasterovaných žloutků prodávaných v krabici)
Suroviny zpracujeme na hladké, lesklé, ale pevné těsto. Vytvoříme z něj kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet 2 hodiny v ledničce.
Těsto rozválíme na velmi tenký plát a nakrájíme z něj příslušné tvary, já zvolila dlouhé nudle – tagliatelle – a na rozvalování i krájení používám strojek. Těstoviny vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme 4 až 5 minut, aby byly na skus. Uchovat je můžeme pár dnů v uzavřené krabičce v ledničce.
Lilková omáčka
1 větší lilek
1 kg masitých rajčat nebo 400 g drcených rajčat v plechovce
2 stroužky česneku
100 g ricotty (pevnější, bude se strouhat)
čerstvá bazalka
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
Omytý lilek se nakrájí na tenká kolečka, ta se rozloží vedle sebe, posolí se, přikryjí se pečicím papírem a zatíží se deskou, aby se zbavily co nejvíce tekutin. Takto lilek necháme minimálně 30 minut.
Rajčata nakrájíme na čtvrtky a na trošce olivového oleje rozvaříme a dusíme je 15 až 20 minut. Následně se propasírují přes sítko. Vrátíme je do kastrolku, přidáme k nim rozdrcený česnek, lístky bazalky, sůl a pepř a vše redukujeme na hustší omáčku. Pokud použijeme drcená rajčata z plechovky, ušetříme čas dušením rajčat.
Lilky dobře osušíme papírovým ubrouskem a rozpáleném olivovém oleji je z obou stran orestujeme.
Uvařené těstoviny naservírujeme na talíř, přelijeme je rajčatovou omáčkou, přidáme lilky a nahoru nastrouháme ricottu a položíme čerstvé lístky bazalky.
Velmi velmi lákavé! Já můžu těstoviny v jakékoli podobě a když jsou domácí a ještě s takovouto super a zdravou omáčkou, jsem nanejvýš unesená! 🙂
Sympatický recept! Jsem zvyklá skrývat lilek většinou dovnitř omáčky a takhle nahoru je to fajn změna. A ty fotky jsou překrásné, fakt že jo…