Každý rok zkouším na Vánoce jeden až dva nové druhy cukroví. Některá se osvědčí a vracím se k nim, a některá zapadnou. Tyhle sušenky patří určitě do první kategorie, tedy pokud i příští rok budu stále milovat burákové máslo :-). Takže kdo ho taky miluje a chce ho vecpat i do vánočního cukroví, tak určitě doporučuji! Recept je z posledního čísla časopisu Sweet Dreams a proutěné soby/jeleny mi na focení zapůjčil oblíbený florista z Pasáže Alfa v Brně Petr Sikora.
Suroviny na 40 sušenek
125 g změklého másla
125 g arašídového másla (crunchy)
100 g třtinového cukru
1 vejce
300 g hladké mouky
špetka soli
Obě másla vyšleháme s cukrem do pěny – šleháme 10 minut. Následně zašleháme do pěny vejce a mouku promíchanou se solí. Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a těsto necháme minimálně 2 hodiny vychladit v ledničce, můžeme i celou noc.
Vychlazené těsto rozválíme na plát vysoký 1 cm a vykrajujeme z něj kolečka o ∅ 5 cm. Na plech vyložený pečicím papírem je nemusíme klást ve velkých rozestupech, protože během pečení příliš nenaskočí. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 170°C s ventilátorem.
Po upečení opatrně sundáme z plechu a necháme vychladnout na mřížce.
Na ozdobení
100 g hořké čokolády (70%)
80 g vyloupaných nesolených arašídů
Arašídy pomeleme na hrubší kousky. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Okraje vychladlých sušenek namáčíme v čokoládě a obalujeme v pomletých arašídech. Můžeme také namáčet jejich horní stranu a lehce ji arašídy posypat.
Sušenky je potřeba nechat minimálně 3 dny změknout v uzavřené nádobě.
Arašídové máslo a pomazánka ze sušenek Lotusek – to jsou dvě závislosti, kterých se jen těžko zbavuje. Sušenky dělám i mimo vánoční období a ještě se nepřejedly. Přeji krásné Vánoce.
Marynko, krásné fotky !!!!!!!
Děkuji za tip na vánoční cukroví ….. přeji ti krásný a pohodový třetí adventní týden …. pa, pa Marki